Cărțile de dezvoltare personală nu sunt pasiunea mea. Ani întregi am fost o consumatoare împătimită a genului, apoi m-am îndepărtat, încet-încet, de acest tip de literatură. Și a venit o zi în care am renunțat definitiv. Acum citesc memorii, cărți de istorie, am o slăbiciune pentru Bizanț, pentru cărțile despre viețile pictorilor, lumea anticarilor, tablouri și manuscrise medievale dispărute. Nu urmăresc să vă arăt cât de „cultă” sunt. Îmi doresc să înțelegeți că printre toate aceste cărți și-a făcut loc o carte de… dezvoltare personală. Dacă am renunțat la „Însemnări din ultima parte a vieții”, „Martha Bibescu și vocile Europei”, „Șapte ani în Provence” și am ales să fac o recenzie la o carte de dezvoltare personală, cu siguranță subiectul este unul aparte.
Volumul „Și tu poți să zbori” l-am răsfoit în urmă cu 2 săptămâni într-o librărie. M-a captivat! Am spus „de ce nu”? E momentul să mai dau o șansă literaturii motivaționale. Iar „de ce nu?” m-a ținut ocupată tot weekend-ul. „De ce nu?” mi-a schimbat perspectiva, „De ce nu?” chiar merită o recenzie. Poate peste un an am să mă amuz de alegerea făcută. Sau poate nu! Până atunci o declar cartea lunii.
În „Și tu poți să zbori” am găsit opinii pe care și eu încercam să le exprim. De fiecare dată când făceam asta, cei din jur mă făceau să mă simt ciudat. Citind-o am realizat că sunt pe drumul cel bun, dar nesiguranța mea venea din faptul că nu mă adresam auditorului potrivit.
Oamenii din jurul meu se împart în 2 categorii: prima cea mai numeroasă care îmi spune că am făcut o alegere neinspirată și a II-a mult mai mică, dar și ea departe de adevăr. Sunt cei convinși că îmi beau în fiecare dimineață cafeaua în tihnă, îmbrăcată în pijamale de mătase, întinzându-mă leneș în așternut și întrebându-mă „oare despre ce voi scrie astăzi?” Sunt încredințați că inspirația bate în geam odată cu primele raze de soare, articolele stârnesc aplauze la scenă deschisă și totul culminează cu notorietatea.
Realitatea cu care mă confrunt este cel mai bine descrisă în cartea lui Seth Godin. Entuziasmată de un blogger? N-aș fi crezut asta niciodată! Modele mele sunt Neagu Djuvara, Regina Maria și Martha Bibescu. Până acum un an nici nu știam că există, deși activează în domeniu de peste 10 ani, are vreo 18 bestseller-uri publicate și a stărnit destul de multă vâlvă. Cineva mi-a spus pe acest blog că „Bărbații sunt de pe Marte, femeile sunt de pe Venus”- John Gray, nu îi lipsește de pe noptiera. Cred că e momentul să am și eu o carte motivațională care să mă inspire, dacă nu pe noptieră, măcar pe birou.
Cartea se adresează celor care aleg să renunțe la prudență, la regulile stabilite de alții, la supunere și la un serviciu stabil. Este pentru cei care se împrietenesc cu riscul, pentru cei care îndrăznesc să viseze și au curaj să zboare. Este pentru cei care își transformă munca în artă.
Dupa ce te familiarizezi cu termeni ca: economia conexiunii, muncă emoțională, artă, conexiune cartea este ușor de urmărit. Termenul de artă în acceptiune lui Seth: „asumarea responsabilității de a lucra la ceva personal, ceva ce necesită curaj și are potențial să schimbe totul. Arta este actul prin care o ființă umană depune o muncă generoasă, creând ceva nou și influențându-i pe cei din jur.”
Munca emoțională și conexiunea sunt resurse fără de care nu poți crea artă. Mai ai nevoie și de curaj. Acum nu vă închipuiți că aveți nevoie de un ADN de erou? Oricine îndrăznește poate face asta. Apoi de răbdare pentru a câștiga încrederea publicului. Toate astea devin eficiente numai pe termen lung. Munca emoțională poate duce la rezultate spectaculoase. Dar nu te aștepta să le obții imediat.
Pe scurt despre ce este vorba:
• Scopul este să ai impact pozitiv asupra celorlalți, să ajungi să inspiri și să fii apreciat.
• Când munca/arta ta începe să fie apreciată, apar și conexiunile care îți deschid perspective mai bune decât aplauzele. Interacționezi cu publicul tău.
• Nu alege popularitate de moment din rândul maselor (nu sunt un public fidel, vor migra când va apare ceva mai la modă, mai superficial, mai ușor de digerat), rămâi cu publicul tău cel pentru care care contezi cu adevărat, care duce dorul muncii tale.
• La început recompensele vor fi inexistente. Ceea ce faci devine artă în momentul în care stabilești o conexiune sau impresionezi pe cineva. Când ești la început activezi într-o lume închisă. Nu te poți baza pe nimeni, decât pe pasiunea ta. Pe măsură ce apar conexiunile lumea ta se va deschide.
• O persoana pasionată va depăși încet-încet opoziția și va trece peste cinismul celor din jur. Înțelege că a crea artă nu e o corvoada ci face parte din procesul de creație. Obstacolul este perceput ca ceva din care ai ce să înveți.
• Ferește-te de cei care nu cred în tine! Dacă îți irosești emoțiile și arta pe oameni care nu te înțeleg, riști să renunți la jumătate din potențialul tau. Îți pierzi sufletul pentru cineva care nu contează.
• Referitor la public. Daca ții neaparat să ai un public extins asumă-ți că nu poți mulțumi pe toată lumea. Rămai la publicul tău, la cei care rezoneză cu arta ta. Obsesia de a extinde publicul-țintă atrage după sine oameni care te vor urî.
• Să nu te preocupe rezultatele! Arta făcută în anticiparea rezultatului îți va afecta munca de creație. Singura voce care merită să o asculți este inspirația.
• Există lucruri pe care doar tu poți să le faci!
6 obiceiuri zilnice pentru artiști (Seth Godin):
• Fă-ți timp să stai singur, în liniște.
• Învață ceva nou, aparent fără nici un beneficiu practic.
• Cere fiecărei persoane cu care interacționezi o reacție sinceră; ignoră ceea ce auzi de la mase.
• Petrece-ți timpul încurajând alți artiști.
• Învață-i pe alții, cu scopul de a genera o schimbare.
• Distribuie ceva creat de tine.
Obiceiuri ale artiștilor de succes (Seth Godin):
• Învață să vinzi ceea ce ai creat.
• Spune mulțumesc, în scris.
• Vorbește în public.
• Greșește adesea.
• Privește lumea așa cum este.
• Anticipează
• Învață-i pe alții.
• Scrie zilnic.
• Creează legături.
• Condu un trib.
De obicei, stabilim conexiuni cu oamenii ai căror povești de viață ne inspiră, cu cei care ne surprind într-un mod pozitiv. Dacă ai capacitatea de a capta magia poveștii unui astfel de om ți-ai înțeles menirea. Când reușești asta chiar poți produce o schimbare asupra celor care te citesc.
Dacă ai suficientă pasiune, energie și răbdare să faci asta atunci ești pe drumul cel bun. Indiferent că ai ales să scrii sau ești ilustrator, trainer, fotograf, va veni o zi în care arta ta va ajunge să schimbe oameni. Poate că ești la început, dar dacă nu renunți ușor, vor aparea conexiunile. Primele sunt cele mai greu de obținut.
Pentru cel care își dorește să înceapă, nu mai sta pe gânduri „dă-i drumul”! Nu maine, nu mai târziu! Citește „Și tu poți să zbori”, cu siguranța te va motiva.
Îmi place să cred că oamenii care aleg să facă muncă/artă sunt cei care au lumină în ei. Restul rătăcesc în întuneric toată viața. Unii o găsim în scris, alții în pictură, unii motivând oameni, alții spunând povești narative vizuale, alții trăind frumos. Doar în lumină ne simțim cu adevărat inspirați. Pentru că doar atunci respirăm cu adevărat, ne simțim puternici, fericiți și vii. Fără acești oamenii „luminoși” lumea noastră nu ar mai evolua! Și mai cred că agresivitatea este primul simptom al celor care aleg să trăiască în întuneric.
Daca ai zărit lumina, fă-ți o favoare, renunță definitiv la cei care te trag înapoi! Pune un afiș mare pe ușă „ Nu mă deranjați, sunt ocupat să-mi îndeplinesc visurile!”. Unii aleg lumina, alții întunericul. Sunt lumi total opuse. Nu ai nici un motiv să mai privești înapoi! În lumină visele înfloresc, întunericul le ucide!
„Arta este o șansă să creezi magie acolo unde nu există!” Seth Godin
Mulțumesc fetiței întâlnite în Grădina Botanică. Și mamei care mi-a permis să îi public fotografia împreună cu acest articol.
6 Replies to “„Și tu poți să zbori” – Seth Godin (cartea lunii mai 2018)”
Si eu vreau sa zbor si-mi spun zilnic ca pot. Îmi cumpăr maine cartea, mulțumesc, apoi discutam pe marginea ei planurile de zbor 🙂 .
Știu ca mai am de învățat sa vând ceea ce am creat si sa nu mai am emotii atunci când vorbesc in public. Înveți o viața si tot mai si multe de învățat. Mai știu ca e bine sa nu ma intereseze părerea celorlalți si sa-i tin aproape pe cei ce cred in mine si ma sprijină pentru ca sunt păsări rare. Cu toate astea mai am multe de aflat..
Seara buna, somn ușor si vise frumoase!
Mulțumesc!
Obligatoriu! Sunt încântată că te-am cunoscut! Mi-a plăcut că ai ales să ne vedem la Bookfest.
Un articol pe care il citesc dimineața, în tihnă, la o cafea …mulțumesc pentru recomandarea de carte și articolele tale frumoase.
Multumesc! Comentariul tău mi-a făcut dimineața mai frumoasă și mi-a dat curaj să înfrunt lumea „dezlanțuită”! O zi în care am o 100 de chestii de rezolvat!
Cred că o lectură motivațională bună, trebuie să-i provoace pe cititori sa faca un lucru de care le este teama! Sunt prea mulți oameni ce nu reuşesc să-şi trăiască visurile deoarece îşi trăiesc temerile! Tu, Claudia, ai sărit această barieră, eşti pe drumul cel bun! Drumurile line şi fără obstacole nu duc nicăieri!
Am avut o perioadă cănd cărțile motivationale nu prea m-au mai atras, dar cartea prezentată de tine are puterea să schimbe, îți dă aripi de vultur….desfă aripile şi zboară!
Poate că m-a luat valul, dar mi-a plăcut tare mult. Hmmm… Aripi de vultur !? Imi place expresia asta. Va mai fi folosită pe acest blog. Cu precizarea sursei bineînțeles. Mulțumesc!