Cinci întrebări cu Ionuț Lucian Rusu – interviu

Ionuț Lucian Rusu

Film: Taxi de Niro 2, regia Ionuț Lucian Rusu – nominalizat la categoria Cel mai bun Producător Independent pentru un Film românesc de Scurtmetraj

Premiul Special din partea directorului festivalului Toma Enache

Emilia Chebac: De ce ai decis să devii regizor/producător?

Ionuț Lucian Rusu: S-a întâmplat. Am terminat Facultatea de Drept, nu am studii în domeniu. Mă consider mai degrabă scenarist, dar pentru că voiam să-mi pun în aplicare ideile am fost cea mai la îndemână variantă de regizor. Sunt un autodidact. Când am ajuns în zona regiei: am citit, am învățat și am experimentat încercând să acumulez cât mai mult.

De film m-am îndrăgostit în copilărie. De la a viziona la încercarea de a face film se pare că nu este un pas foarte mare. Preferatul meu rămâne „La vita e bella” realizat de Roberto Benigni. Mi-a plăcut în primul rând filmul, apoi că el a fost scenarist, regizor și actorul care a jucat rolul principal. În plus partenera din film este soția lui. În „La vita e bella” e o mare parte din viața lui.

Un scurtmetraj (proiect mai vechi) a ajuns la festivalul Anonimul și atunci a fost momentul în care am realizat cât de mult îmi place această lume. Deși nu știam pe nimeni, m-am simțit extrem de familiar cu oamenii pe care i-am cunoscut.

Emilia Chebac: Definește-te în trei cuvinte.
Ionuț Lucian Rusu: Curios, aiurit și fan oameni.

Emilia Chebac: Care este calitatea pe care o apreciezi cel mai mult la o persoană?

Ionuț Lucian Rusu: Dacă privesc în jurul meu – anturaj și familie – simțul umorului este trăsatura predominantă pe care o apreciez cel mai mult. Nu neaparat oameni activi care fac glume. Ai nevoie de simțul umorului ca să guști umorul, să știi să râzi când trebuie și la ce trebuie.

Emilia Chebac: Ce personalitate admiri?

Ionuț Lucian Rusu: Sunt multe personalități istorice și contemporane pe care le admir. Aș sta la masă cu Tesla, Napolen și Woody Allen. Acum dacă stau să mă gândesc (spune râzând) toți aveau cam aceeași înalțime. Tocmai am terminat de citit autobiografia lui Woody Allen (vezi aici), ca să mă limitez la o singură personalitate, îl numesc pe el. Este un om plin de idei și extrem de productiv, deși a trecut de 80 de ani.

Emilia Chebac: Consideri că festivalul IPIFF – prin premiile și recompensele oferite – sprijină producătorii de film independenți?

Ionuț Lucian Rusu: Da. Oferă șansa producțiilor independente de a fi văzute. Pe lângă vizibilitate este un festival la care participă persoane importante din domeniu. Eu nu am putut să ajung, dar am fost surprins de premiu și de reacțiile pe care le-a generat „Taxi de Niro 2”. Am primit mesaje de la oameni care l-au văzut în cadrul festivalului. M-a contactat Theo Herghelegiu (vezi aici) o regizoare de teatru care mi-a spus că i-a placut filmul. M-a bucurat să primesc această apreciere de la un om din branșă care în plus avea și un film în competiție.

Emilia Chebac: Pe lângă filme ai făcut și spoturi care promovează lectura. Moderez un club de carte (detalii aici) și este o mare bucurie când întâlnesc oameni care citesc. Cum ai ajuns să te implici în proiecte culturale?

Ionuț Lucian Rusu: Încerc să fac chestii mai interesante pe partea de video și cumva au venit natural. Am început cu un client, apoi s-au alăturat și alți clienți din zona culturală. Fiecare proiect atrage proiecte similare. Așa am ajuns să fac spoturi care promovează lectura, cărțile, librăriile și asociațiile care încurajează cititul. Vezi aici.

Emilia Chebac: Ultima carte citită?
Ionuț Lucian Rusu: Bun venit la circ – Alessandro Baricco

Emilia Chebac: Dacă ai avea buget nelimitat ce cartea ai alege pentru un film ?
Ionuț Lucian Rusu: Eleganța ariciului – de Muriel Burbery. Dar i-aș oferi un final mai fericit.

Ionuț Lucian Rusu caută în toate proiectele sale doza de surpriză, deși de multe ori asta înseamnă planuri date peste cap și mult mai multă muncă. Pentru el este important ca oamenii din echipă să lucreze într-un context prietenos. Mi-a mărturisit că un mediu echilibrat îi motivează să improvizeze și multe lucruri bune, în timpul filmărilor, vin de la persoanele împlicate în proiect. Totul se întâmplă pentru că știe să se înconjoare de oamenii potriviți, iar oamenii potriviți pentru Ionuț Lucian Rusu: „citesc, se uită la filme și au opinii sănătoase”.

Pasionaților de cărți le recomand să stea cu ochii pe Ionuț Lucian Rusu. La Cluj în materie de cărți se întâmplă lucruri. Începeți de aici.

Scriu pe emiliachebac.com.Dacă v-a plăcut articolul meu mă puteți găsi pe pagina de Facebook a blogului sau pe contul meu de Instagram.

În lipsa unui acord scris, pot fi preluate maxim 500 de caractere din acest text, fără a depăşi jumătate din articol. Este obligatorie citarea sursei emiliachebac.com, cu link către site, în primul paragraf, și cu precizarea „Citiţi integral pe emiliachebac.com”, cu link, la finalul paragrafului.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Accept Politica de Confidențialitate.