Mulți considerăm că a fi freelancer în România este o nebunie. De aceea, le spunem celor care vor să apuce pe drumul asta, să revină la realitate. Nu încurajam oamenii să-și urmeze visele, deși pretindem că ne place creativitatea și frumosul. Suntem de acord cu asta, dar nu ca o activitate de bază, doar ca ceva auxiliar. Nu pot să ignor realitatea și să nu realizez un fapt. Mulți din cei care au avut curajul să viseze au schimbat lumea, pentru că au modificat mentalități. Realiștii nu au curajul nici măcar să-și schimbe jobul. Și mai realizez ceva, creativitatea nu a omorât pe nimeni, pe când un job care te sufoca reușește asta. Poate nu fizic, dar spiritual cu siguranță te anihilează. În continuare voi povesti despre oameni obișnuiti, care au îndraznit să își protejeze visele și să le facă să devină realitate.
- Inoza/ Ina Țăranu-Hofnar – blog
- Aveți și pe roz/Liana Popa – blog
- Blogul unei cititoare de cursă lungă/Laura Câlția – blog
- Style Diary/ Irina Markovits – blog
- Andreea Balaban – vlog și blog
- Scena 9 – platformă culturală
- Coffentropy/Irina Radu – blog și vlog
- Alexia Udriște – ilustrator
- Octav Drăgan – fotograf
Ina Țăranu-Hofnar este preferata mea. Paradoxal, este singura pe care nu am descoperit-o eu. Blogul ei mi-a fost recomandat de o prietenă. O să-ți placă! Aveți multe în comun. Nu m-am uitat atunci, dar numele blogului a refuzat să dispară din mintea mea. Interesant pentru că dacă nu-mi notez uit! Am început să renunț încet-încet la blogurile care se îndreptau într-o direcție cu care eu nu rezonez. Din curiozitate am intrat pe Inoza. Mi-a plăcut, atât de mult încât nu l-am mai părasit. Micul ritual care mi-a schimbat viața cred că este cel mai cunoscut articol al ei, iar dacă ai în tine o licărire de creativitate nu ai cum să-l ignori. Mie însă mi-a plăcut 100 de respingeri. L-a publicat pe 22.09.2017 în ziua în care eu mi-am deschis blogul. Un articol inspirator. M-a motivat să-mi testez curajul. Să contactez persoane despre care doream să scriu pe blogul meu. Fără articolul Inei nu aș fi acționat imediat. Surprinzător au fost oameni care au acceptat colaborari, fără să ceară prea multe asigurări. Normal că am avut parte și de respingeri. Lucrurile nu stăteau extraordinar în cazul meu. Este un blog la început de drum, nu sunt cunoscută, iar cei contactați sunt neîncrezători. La asta se mai adaugă ceva. Îmi doresc colaborări cu un anumit tip de persoane. Oameni pe care să-i plac, oameni care prin ceea ce fac dovedesc că înțeleg ce putere poate avea exemplul unui om de caracter. Oameni care luptă pentru visele lor, care nu renunță la ele, oameni care încearcă să fie cea mai bună versiune a lor, care au grijă cu ce și cine își asociază numele. Ce șanse am punând asemenea condiții? Timpul o să decidă. Pe Ina o urmăresc pentru curajul cu care își exprimă emoțiile, pentru umanitatea de care dă dovadă, pentru modul cum știe să motiveze și încurajeze alte persoane. Și pentru că iubește animalele. Are o cățelușă Lily.
Liana Popa, dacă ar fi să o definesc într-un cuvânt, originală ar fi cel mai potrivit. I-am descoperit blogul, Aveți și pe roz, într-o seară de vară. Cred ca am stat ore bune pe el. A doua zi la birou eram moartă de somn, dar extaziată de ce descoperisem. Zâmbeam non-stop. Colegele se uitau ciudat la mine. Admir la Liana că nu este disperată să iasă în față, că propune o vestimentație cu accente din zona ludicului, că militează pentru o întoarcere la lucrurile simple, alături de fantezia debordantă cu care și-a decorat casa. În spatele acestui stil de viața stă un om care a studiat Istoria Artei. Îmi place la nebunie că își protejeză unicitatea. Când intru pe blogul ei, sunt sigură că nu am să găsesc variațiuni pe aceeași temă. Acum pe bune de ce trebuie să scrie toată lumea despre același subiect? Eu o găsesc sofisticată. Cred că vrea să fie apreciată pentru ce face, nu pentru cum arată. Liana mixează pantofi sport, asimetrii, sacouri bine structurate, rezultând un look casual care o detașează clar din mulțime. Unele din fustele ei mă duc cu gândul la Catherine Denueve în Umbrelele din Cherbourg. Bineînțeles, reinterpretate nu copy-paste. Mă amuză modul cum își alege poșetele. O geantă cu un print floral. Cei de la Musette parcă au creat-o special pentru ea! Îmi plac persoanele originale, iar la capitolul asta Liana e leader. Original e și numele câinelui ei… Igor.
Pe Laura Câlția o ador. Scrie recenzii despre cărți. Sunt dependentă de rubrica ei de noutăți literare. Așa aflu ce cărți au mai scos editurile, pentru ca apoi să mă axez pe cele care mă interesează. Recunosc că nu îi urmăresc blogul, Blogul unei cititoare de cursă lungă, la fiecare postare, dar când am timp intru și recuperez. Nu-i ratez contul de Facebook și Instagram. În timp ce fac asta îmi induce o stare de fericire (da ați citit bine), pentru că Laura trăiește pentru cărți, respiră cărți și vrea să împărtășească acestă dragoste cu alții. Normal că îmi aleg ce mă pasionează. Poate nu avem mereu aceleași gusturi sau păreri, dar îmi ușurează enorm viața. Îmi plac fotografiile, de pe Instagram, unde văd colțul în care citește, agendele unde își notează citate, cartea momentului, ritualul lecturii. Poate fotografiile nu sunt perfecte, unghiurile nu sunt cele mai potrivite, dar tocmai asta le dă autenticitate. Mă gândesc că niște poze perfecte nu s-ar potrivi. Ar pica în comercial. Contul de Instagram m-a cucerit cu cartea Adinei Nanu – „Călătorie în jurul casei mele”. Mă inspiră ce carte să citesc. O termin și apare o altă postare. Și povestea se repetă. Datorită ei am descoperit-o pe Simona Antonescu în 2017. Prin blogul ei, Laura îmi face viața mult mai frumoasă.
Irina Markovits, este jurnalist de modă și consultant de stil. Acum ceva ani, sursele de informare erau revista Elle și blogurile de modă. Așa am descoperit Style Diary. In blogroll-ul ei am regăsit o mare parte a blogurilor pe care le urmăream atunci. Citindu-i articolele am realizat că are în spate o bună documentare și că face totul la un nivel profesionist. Folosește un limbaj elegant din care este vizibil exercițiul cititului. Cu trecerea timpului, articolele Irinei deveneau tot mai atractive. A început să combine vestimentații cu povești, emoții, stări și trimiteri spre lectură. Te face să înțelegi că degeaba obții un look sofisticat, dacă nu ai și o minte sofisticată. Irina nu m-a inspirat numai vestimentar. La ea pe Instagram am văzut Arta interviului – Lawrence Grobel pe care o citesc acum. Nu mai știu de câți ani o urmăresc. Cu toate astea nu m-am plictisit. Trebuie să recunosc, am intrat pe blogul ei datorită numelui. Irina este numele meu preferat.
Andreea Balaban. Este mai cunoscută pentru canalul de youtube, deși are și blog. Instagramul ei se bucură de multă popularitate. Să stau 45-50 minute să uit la un video? Nu. Dar „niciodată să nu spui niciodată”. La canalul ei se uită fiica mea. Și am început și eu să o urmăresc. Andreea are o relație specială cu camera de filmare, crește spectaculos ca atitudine, stil și în cam tot ce face în ultima vreme. Multe persoane care o urmăresc spun că atunci când erau cu moralul la pământ, Andreea le-a ajutat să meargă mai departe. Are acel ceva care seduce audiența… și o face iubită de oameni. Este posesoarea a 2 pisici negre: Rumburak și Poirot. Despre Andreea găsiți un articol scris de mine Ce poate face o scrisoare?
Scena 9 – este o platformă care te ține la curent cu viața culturală din România. Multe dintre articole, ating subiecte care îți fac sufletul să vibreze. M-am axat pe câțiva jurnaliști pe care îi urmăresc constant. Consider că se face jurnalism de calitate. Scena9 favorizează emulația prin numărul mare de jurnaliști care scriu aici. Mă inspiră stilul în care sunt redactate articolele. Ultimile favorite: Toate fotografiile Regelui (îl consider cel mai original scris în acel moment), Cel mai bun sfat – de la 21 de jurnaliști, (te determină să vezi jurnaliștii cu alți ochi), Fotoreportaj: Aici a fost o farmacie (un loc care te face să visezi, mie mi-a deschis apetitul să caut în ziarele vremii cum se trăia atunci în România), Artă și muncă: 9 artiști vorbesc ce nu merge în meseria lor. Sunt multe articole, pe toate gusturile. Trebuie numai să cauți.
Irina Radu e nou intrată în preferințele mele. Blogul ei Coffentropy are o grafică aparte. O urmăresc pe insta story. Mă amuză, are un vibe pozitiv, chiar și atunci când are zile proaste, o cheamă… Irina, citește și este din Cluj. Deși am înțeles că este medic veterinar, pare mai apropiată de zona graficii. Cred că ar fi și o bună actriță. Irina este fermecătoare. Câți oameni fermecători mai vedeți în ziua de azi? De aceea consider că este o mare calitate. Cum să nu o placi? Voi fi atentă la evoluția ei și la… Poca.
Alexia Udriște are nişte ilustrații… un deliciu. Te plimbă într-o lume plină magie. Răzbate o sensibilitate aparte din modul în care desenează, sensibilitate pe care nu ai cum să o ignori. Sub fragilitatea ei intuiesc un caracter puternic. Dacă arunci o privire pe blogul ei realizezi asta. Alexia desenează, citește mult și mai nou brodează. Nu mă pricep, dar când vezi cu câtă pasiune se dedică noului hobby parcă îți vine să te apuci și tu. Peste proiecte, desene și cărți guvernează pisicile. Nu înțeleg cum se întâmplă, dar un ilustrator talentat are întotdeauna pisică. Alexia are… 4. Alexia are talentul de a face lumea asta mai frumoasă.
Octav Drăgan – fotografie. Îmi place că este nelipsit din punctele fierbinți, acolo unde se întâmplă evenimente importante. Îi urmăresc contul de Facebook și Instagram. Fotografiile de la funerariile Regelui Mihai au fost, de departe, cele mai reușite din tot ce am văzut. Surprinde fața necosmetizată a Bucureștiului. Este prezent la parade, la manifestații și ceremonii. Îmi plac emoțiile pe care le generează fotografiile lui. Îți induc o stare de grație, în lumea asta care devine pe zi ce trece tot mai nebună.
3 Replies to “Visătorii schimbă lumea”
Aww, mă uitam prin referenți la blogul meu și așa am dat de articolul tău. So so so lovely! Mulțumesc frumos, mai ales pentru că m-ai pus pe o listă atât de fainăă <3 Hugs & kisses, inclusiv de la Poca 🙂
P.S e Rusu 😀 😀
Mă bucur că ți-a placut! Poate se aliniază astrele și ne vom întâlni. Mi-aș dori să scriu un articol despre tine.