Universul enRose s-a născut din iubire pentru flori și artă

Povestea din spatele universul enRose  este despre pasiune, curaj și dragoste de frumos. În timpul facultății, Adina Filculescu nu s-a gândit niciodată că va deveni designer florist și va ajunge să dețină o afacere de succes în lumea florilor. Astăzi, enRose se evidențiază prin rafinamentul aranjamentelor florale, dar mai ales printr-o conexiune aparte cu clienții. Profesional, Adina are un background economic (este absolventă a Facultății de Administrare a Afacerilor și doctor în antreprenoriat feminin din octombrie 2018). Studiile i-au oferit o viziune de ansamblu asupra afacerii, iar marketarea și calcularea costurilor au devenit mult mai simple.

Încă din timpul facultății, a conștientizat că pasiunea este ingredientul cheie în activitatea pe care o va alege în viitor. În paralel mergea la tot felul de conferințe de business. Și-a obținut licența pe antreprenoriat. În acea perioadă, după terminarea facultății era la modă să te angajezi la o bancă. Reprezenta o mare realizare și îți conferea un statut. Dar pentru Adina să lucreze în domeniul bancar nu era deloc o prioritate.

Pe perioada studiilor ori atunci când a început un proiect niciodată nu a ales calea cea mai ușoară. După finalizarea studiilor a urmat numeroase cursuri de design floral. A pornit acum 10 ani ca antreprenor, s-a șlefuit ca designer florist, iar de 2 ani se ocupă și de wedding planning. În timp ce îmi povestea despre parcursul profesional mintea mea s-a conectat la filmul The Wedding Planner cu Jennifer Lopez. Spre deosebire de J.Lo, Adina este mult mai rafinată. Bun și de ce gândul mi-a zburat la acest film o să vă intrebați? Pentru că Adina are în comun cu J. Lo profesionalismul. A pătruns în domeniul nunților prin designul floral, apoi s-a dezvoltat odată cu cererea clienților. Și nu s-a oprit aici, s-a extins cu invitații de nuntă și printuri pentru evenimente, obiecte de logistică și decor pentru evenimente.

Deși este o afacere cu flori online, spațiul în care activează Adina este un un loc care îți bucură sufletul. De aceea, la scurt timp după mutarea enRose în Gala Galaction 39, în atelier au început să prindă viață tot mai multe evenimente chic. De la workshopuri de design floral, devenite deja o tradiție, la petreceri între prieteni și târguri vintage în grădină. Totul se păstrează într-o notă intimă, cozy, iar serile cu prăjituri și ceai aromat nasc multe râsete și povești.

Creativitate

Emilia Chebac: De unde vine numele afacerii EnRose?

Adina Filculescu: Numele vine de la cunoscutul cântec La vie en rose. Un nume destul de lung și cum brandingul tinde spre minimalism, am lăsat site-ul și logo-ul doar EnRose. Mie îmi place cel mai mult Parisul. Știu că toată lumea este obsedată de Paris, dar mie acest oraș îmi oferă o bucurie naturală. Am fost ultima dată în noiembrie anul trecut , iar prietenul meu Mi-a spus: „Mai, ție îți pace Parisul foarte mult!” Era vizibil. La Paris am altă stare. Merg foarte mult pe jos ca să simt vibe-ul orasului.

Emilia Chebac: Parisul este asociat cu muzeele. Ai unul preferat?

Adina Filculescu: Îmi plac muzeele în general. Am un respect foarte mare pentru opera artistului. Chiar dacă nu-mi place un artist, încerc în contextul lui social să-mi dau seama ce l-a determinat să creeze acel tablou, ce a vrut să exprime (chiar dacă eu nu rezonez cu el).

Emilia Chebac: Un pictor preferat?

Adina Filculescu: Van Gogh, dar nu toate. Prefer Coroana imperială Fritillaria în vas de cupru, un tablou care nu se bucură de aceiași notorietate ca Floarea soarelui sau Noaptea instelată. E un domeniu în care evoluez continuu. În viitor cu siguranță îmi va păcea altceva.

Bucurie

Emilia Chebac: Momente care ți-au rămas în suflet?

Adina Filculescu: Eram în biserică, muncisem mult pentru nunta respectivă și asistam la cununia religioasă. Fiind atentă ca totul să decurgă fără incidente priveam alaiul nunții: mirii în mijloc, nașii, domnișoarele și cavalerii de onoare. Și deodată am văzut bucuria din ochii lor, fețele care radiau și zâmbetele. Atunci a fost un moment în care mi-au dat lacrimile. Am realizat că sunt și eu parte din povestea acestor oameni fericiți.

Cea mai mare bucurie o am când o mireasă îmi trimite un mesaj chiar în ziua nunții să-mi spună cât de mult îi place buchetul. Într-o zi atât de importantă, să-și găsească timp să-mi mulțumească este emoționant. Cum eu sunt mereu în alertă în ziua nunții, de multe ori când văd un mesaj prima dată mă gândesc dacă s-a întâmplat ceva. Când primești un SMS de mulțumire trăiești un moment copleșitor.

Emilia Chebac: Partea pe care o gestionezi cel mai greu în afacerea ta?

Adina Filculescu: Offf, sunt perfecționistă! În timp am învățat că, dacă ești mai relaxat, lucrurile decurg mult mai bine. De aceea, am lucrat cu mine să nu mai pun atâta presiune. Îmi spun că poate s-a întâmplat un lucru cu un anumit scop. De exemplu: înainte când îmi sosea marfa vedeam orice imperfecțiune la un trandafir. Prin imperfecțiune nu mă refer că nu era proaspăt, mă refer la imperfecțiuni de la natură (o nervură mai proeminenta, o mică pată mai decolorată care nu respecta cromatica generală). În general chestii pe care oamenii obișnuiți nu le observă. Și pentru că eram așa, atrăgeam în jurul meu oameni la fel de … perfecționiști. Colegul meu Mihai șterge obiectele de sticlă atât de mult până să arate cum altfel decât… perfect.

Emilia Chebac: Cum gestionezi termenele?

Adina Filculescu: Florile sunt perisabile. Avem termene, de aceea trebuie să fim rapizi și eficienți. La o nuntă toate aranjamentele florale se fac cu 24 de ore înainte. Dar eu consider că aici e toată frumusețea, nu ai timp să te plictisești. De fiecare dată va veni un alt client, ori va apărea un alt gen de eveniment.

Emilia Chebac: Toți bărbații știu ce să aleagă?

Adina Filculescu: (Râde) Unii da. Alții… să știi că la mine apelează o categorie specială de bărbați. Cei care sunt trimiși de iubite sau soții. Au văzut pe site aranjamentele și știu exact ce vor. Un fel ca la Pandora. În loc de catalog doamnele consultă site-ul nostru. Fără surprize neplăcute. Acei domni sunt și ei fericiți că pot oferi ceva pe plac partenerelor lor.

Emilia Chebac: Să trecem de la traseul profesional la traseul literar?

Adina Filculescu: Am citit foarte mult încă din școala generală și în liceu. Am depășit lecturile obligatorii și am citit foarte mult clasici Garcia Marquez, Dostoievski, Balzac și Camus. În timpul facultății m-am orientat mai mult către partea de specialitate, dezvoltare personală și business. Apoi au apărut florile și am citit din acest domeniu. Îmi place mult să-mi cumpăr albume de: artă, fotografie, design și arhitectură.

Când am început afacerea eram tare solicitată. Lucram câte 14 ore/zi plus destule nopți nedormite. Până mi-am format echipa am lucrat un timp singură. În acea perioadă nu aveam timp să citesc și mi-a lipsit acest lucru. De vreo 2 ani, lucrurile s-au mai așezat. Acum am iarăși un teanc de cărți lângă pat. Îmi place să citesc mai multe cărți în paralel.

Emilia Chebac: Ce preferințe ai acum? Recitești vreodată o carte?

Adina Filculescu:
• Acum prefer poveștile din Bucureștii vechi. Mi-a plăcut „Nebiruita flacăra a tinereții”
• Am recitit de 3 ori până acum cartea Celei Serghi – Pânza de paianjen. De fiecare dată o percep altfel.

Emilia Chebac: Perioade din istoria omenirii care îți plac. De ce?

Adina Filculescu:
Anii ’50 pentru vestimentație și feminitate. Vechiul Holywood: Grace Kelly, Audrey Hepburn.
• Ulterior anii ’60 pentru minimalismul vestimentar. Anii ’60 au venit cu multe schimbări și la nivel de arhitectură.
• Perioada Art Deco anii ’30 în arhitectură și obiecte decorative. Bucureștiul nostru are și el puternice influențe Art Deco. Un oraș în care este foarte prezent acest curent este Tel Aviv.

Emilia Chebac: Florile preferate?

Adina Filculescu: Îmi plac foarte mult freziile pentru că sunt parfumate și le pot vedea evoluția pe parcurs: de la boboc la floare. Apoi floarea de măzăriche (lathyrus) de asemenea parfumată și delicata.

lathyrus

Emilia Chebac: De ce ai aceptat acest interviu?

Adina Filculescu: Pentru că am văzut în tine și ulterior și pe blog o persoană autentică care este interesată de lucrurile frumoase și de calitate. Calitatea aceea a lucrului bine făcut, atât a persoanei pe care o intervievezi cât și a disciplinei pe care o ai în a lua un interviu. În timpul acestui interviu s-a legat o discuție nu a fost genul acela sec de dialog Q&A.

Emilia Chebac: O provocare pentru mine? Despre cine ți-ar plăcea să citești pe blogul meu?

Adina Filculescu: Îmi plac oamenii care creează lucruri frumoase și au curajul de a nu se lăsa limitați de presiunea cotidianului sau de prejudecățile unei meserii.
• Spre exemplu, Maria Dermengiu este o artistă de o finețe rar întâlnită. Tot ceea ce ea creează pare la fel de diafan precum este ea. Fascinant!
• Un stil vivace și jucăuș, care îmi place în mod deosebit, are Gabriela Atanasov și al ei Sweet Paprika. Autenticitatea este cuvântul de ordine și în cazul ei, iar fiecare piesă de îmbrăcăminte și accesoriu creat este parte din personalitatea ei de o feminitate debordantă.
• În final, nu pot să nu o menționez pe Cristina Dobrescu de la Livrez dragoste. Îmi place spațiul în care își desfășoară activitatea, energia pe care o simți când intri în acel loc. Cristina este vinovată de acest aspect, ea este cea care imprimă peronalitate acelui spațiu. Transmite că ceea ce face ea cu drag.

Biroul Adinei

Emilia Chebac: Greșeli de început?

Adina Filculescu: Nu îndrăzneam foarte mult, nici cromatic nici ca forme. Megeam mult pe rozuri și forme bine definite. Acum îmi las creativitate să zburde și ies mult mai ușor din zona mea de confort.

• La început mă axam doar pe evenimente, nu aveam comenzi cu aranjamente florale. Din acest motiv aveam pierderi foarte mari. Pentru un eveniment mă aprovizionam cu o cantitate mare de flori ca să am de unde să aleg. Echipa era mult mai mică, iar după un eveniment nu mai aveam putere fizică să facem ceva cu florile rămase și mureau.
• Aveam comandă doar pentru un buchet de mireasă. Casă faci un astfel de buchet este necesr să cumperi flori engros. Abia îmi amortizam cheltuielile. Rămâneau cu foarte multe flori. Îmi doream să fie clienta mulțumită.
• Pierdeam nopțile, acum nu mai fac așa ceva, dar la 20 de ani ai o energie debordantă. Cred că mă făcea să rezist focul pasiunii care mă mâna. Apoi am realizat că nu am să rezist în acel ritm. Acum am o zi liberă pe săptămână. Cea mai potrivită zi pentru mine este marți. Îmi ofer un masaj, piscină, mă plimb, citesc sau dorm.

Minimalism

Pe lângă flori Adina iubește cărțile și muzeele. Poate de aici viziunea aparte pe care o proiectează aranjamentelor ei florale. Arta a ajutat-o să se desprindă de ce a învățat la cursuri, a căpătat curaj să experimenteze și o altă abordare. Cărțile i-au rafinat conversația, dar mai ales au ajutat-o să înțeleagă mai bine oamenii. De aceea, cumpărându-i creațiile ai senzația că uneori cumperi sau oferi visuri.

Universul enRose este un loc în care ne proiectăm iubirile, gândurile, visurile și speranțele. Lăsate la dospit pe mâna Adinei și a echipei ei, aceștia le transpun în arajamente florale care ajunse la destinație și răvășesc simțurile destinatarei.

Am considerat mereu că lipsa frumosului împietrește sufletele. Pe Adina am cunoscut-o la un club de carte care a fost găzduit în Gala Galaction 39, adică în universul enRose. Atunci când întâlnesc oameni ca ea, care inspiră, îmi doresc imediat un interviu. Încerc să scriu cât mai mult despre persoane care luptă frumos pentru… frumos. De aceea, mi-am dorit-o pe blogul meu.

Dacă v-a plăcut articolul meu mă puteți găsi pe pagina de facebook a blogului și pe contul meu de instagram.

Motanul Ulise – Pisicile și creativitatea?! Un subiect despre care aș putea scrie un articol întreg…

În lipsa unui acord scris, pot fi preluate maxim 500 de caractere din acest text, fără a depăşi jumătate din articol. Este obligatorie citarea sursei emiliachebac.com, cu link către site, în primul paragraf, și cu precizarea „Citiţi integral pe emiliachebac.com”, cu link, la finalul paragrafului.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Accept Politica de Confidențialitate.