Un interviu cu Sabina Varga despre Zest și pasiunea pentru scris

Toată lumea Sabinei este concentrată în ochii ei

Zest este un podcast despre oameni care scriu. Cum este singurul proiect de acest gen, în România, mi-am dorit tare mult un interviu cu Sabina Varga. Îmi place cum, prin invitații aleși, demolează mitul că cei care scriu, automat scriu doar literatură. Ei bine nu, există o plaja mult mai largă.

Ce este un podcast?

Un fel de emisiune radio, pe o anumită temă și cu episoade preînregistrate. Avantajul este că le poți asculta oriunde și oricând. De când urmăresc Zest manichiura mea arată impecabil, iar apartamentul meu este mult mai curat. Trebuie să menționez că, Sabina a reușit performanța, să mă țină în bucătarie câteva ore bune. E drept că aveam o agendă unde mai notam, din când în când, idei pe care le auzeam în fundal. Iar dacă invitatul ei nu ar conspirat să-mi distragă atenția, cine știe dacă nu m-aș fi transformat într-o Julia Child aclimatizată în peisajul mioritic. Dacă în bucătarie nu am reușit să devin nici măcar o replică palidă a Juliei Child, în schimb invitatului Sabinei am reușit să-i iau un interviu, pe care îl puteți citi aici). Dar tot este un record. Cine mă cunoaște știe că eu și arta culinară suntem într-o relație ca Trump cu Iranul. Nu mă pasionează deloc domeniul.

În România, cei care ascultă podcasturi sunt o nișă destul de mică. Oameni care vin din zona de marketing și advertising. Și e păcat. Podcasturile sunt o forma de a rămâne conectat cu un domeniu care te interesează, în cazul meu scrisul, chiar și atunci când ești nevoit să faci lucruri pe care n-ai cum să le ocolești.

Emilia Chebac: Când ai lansat Zest și de unde numele?

Sabina Varga: L-am lansat în ianuarie 2019, dar am început să lucrez la el prin vară lui 2018. M-am interesat de ce echipament am nevoie, m-am gândit la invitați și apoi i-am dat drumul.

Numele este dintr-o carte scrisă de autorul meu preferat Ray Bradbury – Zen in the Art of Writing. Cartea nu are prea multe sfaturi, este mai mult o autobiografie. Ce îmi place la el este că scrie cu foarte multă poftă. Nu se cramponează de reguli. Scrie cu zest și gusto. De aici numele podcastului Zest.

Emilia Chebac: Ai un criteriu după care îți alegi invitații?

Sabina Varga: Toți invitații au un numitor comun. Să-mi placă cum scriu, să aibă ceva interesant de spus în domeniul asta și să am o afinitate pentru ce spun ei. Caut și varietate. Nimeni nu vrea să asculte 5 poeți la rând.

Emilia Chebac: Întâmplări care ți-au crescut pulsul când ai înregistrat episoade Zest?

Sabina Varga: Prima întâmplare, de acest gen, a fost când am înregistrat un episod cu Georgiana Ilie de la DoR. Au fost foarte drăguți și m-au chemat la ei în studio. Deși am venit cu echipamentul meu, am folosit microfoanele lor. Jo nu mai folosise echipamentul. Mie mi s-a părut simplu să bag 2 mufe la microfon. Am făcut o probă. Microfonul meu era încet, l-am dat mai tare, am dat play și am început înregistrarea.

Era printre primele episoade, aveam emoții și nu eram nici în mediul meu. Pe la jumătatea interviului, am realizat că microfonul meu nu mergea. Am văzut asta când am aruncat ochii în reportofon. M-am panicat și am simțit că n-o mai aud pe Geo. Ce să fac? Nu voiam să întrerup interviul. Am continuat. E drept că întrebările mele se auzeau foarte încet, dar le-am separat cumva și le-am editat să se audă mai bine. Când cineva stă 50 de minute cu căștile în urechi, o înregistrare proastă poate ruina un conținut de calitate. De aceea, țin foarte mult la un audio bun.

A mai fost o întâmplare. Înregistram cu, Luluts și Zvâc, fetele de la Dume de Mestecat și am realizat că am uitat telefonul la baie. Cum nu mă mai puteam concentra, le-am spus că mă duc după telefon. La editare nu am tăiat. A fost prea amuzant.

Emilia Chebac: Reacții ale urmăritorilor?

Sabina Varga: Cei care ascultă Zest îmi trimit mesaje că podcastul meu îi inspiră. Dar cele mai bune reacții le primesc de la invitați după. Îmi spun că le place cum a ieșit, că au primit și ei ecouri pozitive.

Emilia Chebac: Cum te responsabilizează acest podcast?

Sabina Varga: Mi se pare că am o dublă responsabilite. Odată ca invitații mei să fie puși în valoare, în interviu, prin întrebările pe care le pun, apoi să fie util și pentru ascultători.

Emilia Chebac: Pe lângă podcast ai și un site – blacusens – unde publici articole despre marketing comunicare și scris. Ce dorești să transmiți prin el?

Sabina Varga: E filosofia mea în viață. Prin acest site îmi doresc să transmit următorul mesaj: comunicarea cu sens se face prin cuvinte mai puține, dar mai bune. În prezent, există foarte mult conținut creat doar de dragul de a fi creat. Văd prezentări cu câte 20-30 slideuri cu un text care nu spune nimic. În general, oamenii vorbesc mult fără să-și pună întrebarea dacă ce spun interesează cu adevărat. Observ o lipsă de editare și în viața reală. Chiar și la cei care lucrează în domeniu. Se comunică mult, prost și există prea multă umplutură. Prefer mai puțin, dar cu mesaj de impact.

Emilia Chebac: Am văzut că militezi pentru conținut de calitatea. Decât 1 art/zi prost, mai bine 1 art/săptămână bine documentat. De ce?

Sabina Varga: Un articol bine documentat este valabil și peste 5 ani. Unul scurt este de moment. Nu mai interesează pe nimeni, în viitor, să citească despre un eveniment sau un om al momentului. Trebuie să știi să alegi. Asta nu înseamnă să te rupi de realitate. La un moment dat Michelle Obama a avut un discurs foarte bun pe care am vrut să-l analizez a 2-a zi. A fost o decizie de moment Cred că a fost cel mai de succes articol de pe siteul meu.

Militez pentru conținut de calitate din egoism. Conținutul de calitate este pentru binele tuturor. Atrage mai mulți cititori care sunt conștienți că nu vrei să le irosești timpul. Plus că nici tu nu îți irosești timpul construind ceva fără rezultat.

Emilia Chebac: În cât timp se construiești o comunitate?

Sabina Varga: O comunitate se construiește destul de greu. Rezultatele se văd după 2 ani, când mesajul conținutului transmis de tine convinge urmăritorii. Vorbesc din experiența pe sabinavarga.com care este un blog vechi pornit în 2005. Au fost ani în care am scris destul de mult și strânsesem o comunitate în jurul blogului. Oameni care așteptau articolele mele. Dacă nu scriam, mă întrebau: „Ce faci? De ce nu scrii?” Reacționau imediat. Le lipsea dacă nu dădeam nimic nou.

E nevoie de răbdare să faci ceva constant. Acum chiar dacă sunt oameni care ascultă și apreciază Zest, să construiesc o comunitate o să dureze. Vorbesc de o comunitate adevărată, nu câțiva oameni care se uita la tine.

Emilia Chebac: Recomandă un podcast

Sabina Varga:

• Din afară – Radiolab – un podcast făcut de 2 oameni interesați de știință.
• De la noi – Pebune – un pocast, despre creativitate, produs de DoR. Gazda emisiunii este Andreea Vrabie.
Sunt un mare susținător DoR (Decât o Revistă ). Au avut o zi a porților deschise și fără să-mi dau seama eram toată branduită: aveam o insingnă, o plasă plus o agendă de scris – dor de scris.

Emilia Chebac: Sunt persoane care pretind că pot scrie, bine, fără să citească. Tu ce crezi?

Sabina Varga: Dacă nu citești nu ai anumite unelte la îndemână. Nu ai vocabularul de care ai nevoie, nu înțelegi tehnicile pe care le poți folosi, nu știi cum să construieși un personaj și nu știi să compui o frază. Când citești mult dezvolți o ureche (ca la muzică). Urechea de cititor te va ajuta la scris. Când citești realizezi dacă ceea ce scrii sună bine sau rău. Cine nu citește o ia de la zero și îi este mult mai greu.

Emilia Chebac: Recomandă o carte pentru cei care doresc să se apuce de scris.

Sabina Varga: Misterele regelui – Stephan King. O recomand în engleză. Dă multe sfaturi de bun simț despre scris. Eram la studii în Olanda și lucram ca freelancer. Nu aveam bani și mă gândeam să mă angajez chelneriță. Am citit însă cartea lui King, iar asta mi-a amintit cât de mult îmi place să scriu. Am realizat că nu doresc să fac altceva. Nu m-am angajat și am învățat pe cont propriu copywriting. Asta m-a condus către joburi mai bune și de aici a decurs restul carierei mele. După Misterele regelui, i-am citit și restul cărților. Scrie foarte bine. Este criticat că scrie prea simplu. Cine spune că este ușor să scrii simplu să încerce. Este cel mai greu.

Emilia Chebac: O altă pasiune pe lângă scris?

Sabina Varga: Alerg la semimaratoane. E un hobby cu care m-am luptat. Corpul meu nu răspunde foarte bine la alergat. Nu am avut rezistență, dar m-am ambiționat și acum reușesc șă alerg pe distanțe mari. Alergatul mi-a educat psihicul. Atunci când este foarte greu și crezi că mori, acolo, poți să mai alergi 5 km. Dacă reușești să tragi de tine și reziști psihic poți continua. În mod normal parcurg 6-7 km fără să mă resimt – 2 ture de IOR. Apoi pot să mănânc jumătate de pizza fără să mă simt vinovată.

Emilia Chebac: Ceva superficial despre tine?

Sabina Varga: Îmi place să citesc cancanuri, dar nu de la noi. Daily Mail este plăcerea mea vinovată. O dată pe zi sau la 2 zile, în general pe la 4 p.m. când nu mai am chef de nimic. Deschid și scrolez acolo câteva minute. Realizez că sunt chestii superficiale, dar genul asta de informații animează o conversație. Mai ales dacă sunt persoane care nu s-ar așteaptă de la mine să vorbesc despre așa ceva.

Emilia Chebac: Exemple de oameni care scriu bine?

Sabina Varga: Mircea Meșter și Andrei Crăciun. Mă refer la oamenii care pot transmite informații concis, dar care au și un stil al lor. Mircea are un stil umoristic destul de greu de replicat. Andrei are un fel de poezie care transmite, foarte bine, informația. O îmbracă frumos. Oameni ăștia îmi plac. Nu cei care scriu mecanic, chirurgical sau prea înflorit.

Emilia Chebac: De ce ai aceptat acest interviu?

Sabina Varga: Ce este mai frumos decât să fie cineva interesat de tine. Am fost flatata de interes. De ce nu? Nu am șansa prea des să vorbesc. De obicei eu pun întrebări.

Emilia Chebac: Un eșec tranformat în binecuvantare?

Sabina Varga: Eram după o despărțire și în momentul acela am crezut că pentru mine lumea s-a terminat. Nu am realizat atunci că, tocmai aceea despărțire, m-a făcut să iau decizii pe care altfel nu le-aș fi luat. Am studiat în străinătate, am călătorit foarte mult, am făcut lucruri pe care știu sigur că dacă aș fi rămas în aceea relație nu le-aș fi făcut pentru că îmi doream să fiu lângă persoana respectivă. Aveam 20 de ani și am perceput respectiva experiență ca pe un eșec personal. N-am înțeles atunci că, de fapt, mi se deschidea o poartă.

Sabina Varga o fata fragilă, dar foarte sigură pe judecățile ei de valoare când e vorba de scris.

Emilia Chebac: Dacă ar sta în puterea ta, ce ai schimba în România?

Sabina Varga: Sistemul de învățământ. În primul rând, mi-aș dori ca mai multă lume să aibă acces la educație, iar apoi ce găsesc, în școală, să-i ajute mai mult pe elevi și studenți. Profesorii să fie mai deschiși și mai implicați. Să nu-i pună pe elevi să reproducă manuale. Să-i învețe lucruri care să-i ajute cu adevărat în viață. Nu trebuie să fii genial. Trebuie să ai o educație de bază, iar apoi să faci ce îți place. Așa poți să iei decizii și să te aperi când ești atacat. Vorbesc din experiență. Am studiat și în România și în afară. Consider că în afară se face școală mult mai serios.

În ianuarie 2020 Zest aniversează un an

Îmi doresc ca fiecare interviu care apare pe blogul meu să aibă o poveste. Deși ne-am întâlnit în urmă cu ceva luni, am ținut să public interviul cu Sabina Varga, în ianuarie 2020, când Zest aniversează un an. Un an în care s-au adunat 33 de episoade, iar Sabina și-a conturat un stil. Podcastul ei amestecă o doza de gust nărăvaș, care refuză să se lase prins în tipare, cu gust educat, dobândit în timp. În interviurile ei oamenii spun pe șleau ce gândesc, dar ambalat într-o manieră educată. Iar asta duce totul într-o zonă extrem de rafinată intelectual, dar în același timp ușor accesibilă. Intrați pe Zest să vedeți cu ce oameni deosebiți s-a întâlnit.

Interviurile sunt o muncă de echipă. Degeaba ai un invitat valoros, dacă nu știi să-i pui întrebări care să-l apropie de cititor. Interviul nu este despre tine, ci despe cât de bine știi să-ți pui în valoare invitatul. Nu degeaba se spune că este cea mai grea forma de jurnalism (indiferent că este audio sau scris). Prezența Sabinei este discretă, se simte doar prin întrebările bine alese care îl fac pe invitat să strălucească. Îmi place Zest. Prețuiesc invitații, dar și munca titanică a Sabinei Varga. Dacă sunteți pasionați de scris urmăriți Zest – un podcast despre oameni care scriu.

Deși a trecut destul timp de când i-am luat interviul Sabinei Varga, nu i-am uitat gesturile grațioase și firescul cu care mi-a răspuns la întrebări. Toată lumea Sabinei este concentrată în ochii ei. O privire timidă, dar care are curajul opiniilor, o neobosita energie de a face lucrurile bine și frumos și de a lupta pentru visurile ei.

Interviul cu Sabina Varga mi-a dezvăluit că fata fragilă, din fața mea, este foarte sigură pe judecățile ei de valoare când e vorba de scris.

Scriu pe emiliachebac.com. Dacă v-a plăcut articolul meu mă puteți găsi pe pagina de facebook a blogului sau pe contul meu de instagram.

În lipsa unui acord scris, pot fi preluate maxim 500 de caractere din acest text, fără a depăşi jumătate din articol. Este obligatorie citarea sursei emiliachebac.com, cu link către site, în primul paragraf, și cu precizarea „Citiţi integral pe emiliachebac.com”, cu link, la finalul paragrafului.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Accept Politica de Confidențialitate.