Interviul cu Iunieta Sandu nu o să vă dezvăluie despre un an nomad așa cum s-ar crede, ci despre proiectul ei de suflet NO.MAD Talks.
Iunieta este un nume imposibil de uitat. La evenimentului organizat de ea, cu Inoza și Andreea Vasile, am văzut-o pentru prima dată. O ascultam fascinată cum știe să pună oamenii în valoare. Ina Țăranu – Hofnăr și Andreea Vasile sunt 2 bloggerițe cu personalități total diferte. Le-a adus împreună și a ieșit ceva extrem de interesant. Fetele au împărțit evenimentul în 2 tabere, fiecare cu urmăritorii lor. A echilibrat atât de frumos acestă întâlnire încât fanii Inei au descoperit-o încântați pe Andreea (cazul meu) și invers.
La plecare am intrat pe net să aflu mai multe despre Iunieta. Nu doar numele, dar și postările ei mi-au atras atenția. Nu se sfiește să-și arate emoția în textele scrise. O tipă interesantă de urmărit, mi-am spus. La ceva timp a organizat un eveniment cu o fostă colegă de facultate. O știam pe V. S. cu câtă atenție își alege colaboratorii. Acela a fost momentul în care am știut că vreau un interviu cu Iunieta Sandu pe blogul meu.
Astăzi evenimentele fac parte din cotidian. Se preferă o scenografie din ce în ce mai explozivă și musai amplasate în spații opulente. Dacă și relaționarea între oamenii prezenți s-ar ridica la aceleași standarde înalte cu ambientul chiar ar deveni ceva special. Mult timp am dat vina pe inerția oamenilor, apoi am înțeles că organizatorul este cel care ridică considerabil cota unui eveniment. De ce întâlnirile NO.MAD Talks sunt altfel? Omul este mereu în prim plan, iar decorul este doar fundalul care îl pune în valoare, fără a-i anihila din personalitate. Și pentru că pune suflet în ceea ce face, Iunieta creează experiențe pentru oameni, nu locuri instagramabile.
Emilia Chebac: Ai un nume neobișnuit. Are o poveste?
Iunieta Sandu: Numele meu este transmis din generație în generație. Sunt a III-a Iunieta din familie. Îl am de la nașa mea din Teleorman. Vine de la Iunona zeița fertilității pe care l-au declinat în eta.
Emilia Chebac: Cum ai făcut trecerea de la agenție la freelancer?
Iunieta Sandu: Nu a fost ceva planificat. Nu aveam sânge de antreprenor și nici nu mă vedeam prea curând în postura asta. Era ok să lucrez în echipă, dar în același timp mă uitam pe geam și mă întrebam: oare ce fac restul oamenilor când eu sunt aici? Ce aș face dacă aș avea o zi întreagă la dispoziție? Nu concepeam ca viața mea să se limiteze doar la o cutie.
Emilia Chebac: Ai plecat pentru că ți se îngrădea creativitatea?
Iunieta Sandu: Nu. Foștii mei șefi îmi permiteau să fiu creativă. Coordonam o echipă, făceam conceptele creative ale evenimentelor, aveam putere de decizie. Când ei plecau în vacanță lăsau agenția pe mâna mea.
Emilia Chebac: Când ai luat hotarârea să părăsești agenția?
Iunieta Sandu: În urmă cu 2 ani după o vacanță. Eram ca într-o relație în care nu te mai simți fericită. Totul mergea bine, poate prea bine. Finaciar eram ok, dar nu și emoțional. Nu mă simțeam împlinită. Știam că pot mult mai mult decât atât. Îmi doream să cresc. Mi-am dat demisia, am luat o pauză ca să mă liniștesc, iar apoi am devenit freelancer cu acte în regulă.
Emilia Chebac: Cum a apărut NO.MAD Talks?
Iunieta Sandu: Când mi-am dat demisia mi-am dorit foarte mult să stau singură o perioadă. După câteva luni simțeam nevoia să vorbesc cu oamenii. Așa a apărut NO.MAD Talks din nevoia de a relaționa cu alți freelanceri.
Emilia Chebac: Care este povestea proiectului NO.MAD Talks?
Iunieta Sandu: Este proiectul meu de suflet. Povestea lui a început acum 1 an. Doream să fac niște întâlniri restrânse. Îmi imaginam că se vor aduna undeva la 20 de freelanceri și antreprenori. Nu m-am gândit niciodată că voi avea săli cu 150 de oameni. Mă mândresc că a crescut organic și frumos. Simt că am evoluat împreună. Am învățat lecții valoroase de la acest proiect.
Emilia Chebac: Ce rol are conexiunea umană în proiectul tău?
Iunieta Sandu: Conexiunea cu oamenii este cea mai importantă și cel mai minunat lucru pe care poți să-l ai în viața ta. După 2 ani de freelancing am înțelesc că nimic nu poate să înlocuiască oamenii. Chiar dacă ești tentat să spui: „Eu mă simt mai bine singur. Nu mă mai potrivesc în nici un peisaj.” Conexiunea umană îți poate schimba traseul prin viață și te poate duce prin locuri la care nici nu te-ai gândit.
Mulți dintre speakerii invitați m-au ajutat apoi să-mi dezvolt proiectul. În timp între noi s-au dezvoltat relații foarte frumoase. De aceea, mă simt mult mai bogată decât anul trecut. Cine subestimează puterea unei comunități nu știe ce pierde.
La început eram întrebată: De ce faci evenimentul asta gratis? Mulți mă suspectau că evenimentul îmi îmi aducea venituri și nu voiam să recunosc. Oamenii nu înțelegeau că îmi doream o comunitate cu care să rezonez.
Emilia Chebac: De la cine ai moștenit acest talent de a a fi atentă la nevoile oamenilor?
Iunieta Sandu: Implicarea și atenția pentru oameni am moștenit-o de la tatăl meu. Când eram mică și veneau musafiri la noi se pregătea de dimineață. Apoi în timpul petrecerii îi întreba constant dacă le place sau dacă își doresc și altceva. Am crescut cu chestia asta. Asta fac și eu la Evenimentele NO.MAD Talks. Îmi doresc ca oamenii să se simtă bine. Mă pun pe mine în papucii lor. Când merg la un eveniment analizez cum mi-ar plăcea mie să mă simt.
Emilia Chebac: Ce te face un moderator bun?
Iunieta Sandu: Să știi că mi-a fost mult timp teamă de poziția de moderator. Mă gândeam că o să scap discuțiile de sub control și nu o să le pot duce într-o zonă interesantă pentru audiență. E nevoie să fii mereu pe fază și să nu lași factorul surpriză să te dezechilibreze.
Emilia Chebac: Ai ales valoarea și nu succesul. Pentru mine valoarea este o noțiune care se construiește în timp. Odată dobândită nimeni nu ți-o mai poate lua. Succesul e o chestiune de top, iar topurile se schimbă mereu.
Iunieta Sandu: Eram întrebată de ce nu fac NO.MAD Talks cu ceva care să spargă topurile. Am drumul meu, pornesc lucrurile atunci când simt că merită să fie făcute. De asemenea sunt întrebată de ce nu iau măsuri să-mi crească pagina evenimentului. Îmi doresc să am pe pagină oameni cu adevărat interesați de freelancing și antreprenoriat care să participe la evenimente și să comenteze.
Emilia Chebac: Despre partea frumoasă a unui frelancer?
Iunieta Sandu: E mare lucru să ai curaj să scrii oamenilor pe care îți dorești să îi cunoști. Când ai surpriza să-ți răspundă nu-ți vine să crezi. Te întrebi: Cum am ajuns eu atât de norocos să stau la o cafea cu omul pe care îl urmăresc de n ani pe facebook. Freelancingul și deschiderea ta către nou îți dau acestă șansă.
Emilia Chebac: Dar cea mai puțin plăcută?
Iunieta Sandu: Cunosc un caz care a trimis 200 de emailuri ca să primească doar 2 răspunsuri. Pentru mine el este un exemplu. Omul asta și-a păstrat optimismul și a continuat chiar dacă a fost refuzat constant. Dacă nu ai răbdare nu reziști în lumea asta.
Emilia Chebac: De ce nu e sănătos ca freelancer să aștepți să fii văzut?
Iunieta Sandu: Dacă aștepți să-ți bată oamenii la ușă apare mai repede dezamăgirea. Dacă nu scrii nicăieri unde poți fi contactat nu se înghesuie nimeni. Mulți freelanceri la început nu știu să se promoveze. Cum să vorbescă despre ei fără să sune a laudă. Se tem de reacții gen: „Hai mai taci, mi-ai spus chestia sta de 10 ori și oricum m-ai plictisit”
Emilia Chebac: Cum arată programul tău, Iunieta?
Iunieta Sandu: Sunt zile când lucrez de acasă, dar și zile dedicate numai întâlnirilor.
Dimineața este cea mai productivă parte a zilei, sunt mult mai creativă. Când lucrez îmi închid telefonul să mă pot concentra. Am de ales între a livra repede și mai bine sau de a mă lungi cu deadlineul pentru că mă uit pe instagram.
Îmi place să dorm la pranz. Așa îmi dau restart la creier. Mai nou meditez dimineața. Asta mă liniștește teribil, iar liniștea pentru mine este priza la care mă încarc.
Emilia Chebac: Pe ce canal te pot contacta viitorii clienți?
Iunieta Sandu: Pentru clienți folosesc doar emailul. Este foarte greu când primești mesaje pe toate canalele să le gestionezi. Recomand un singur canal cu care rezonezi. Ca să fii eficient trebuie să pui niște bariere, altfel pierzi timp prețios. Nu poți fi disponibil non stop, oriunde și oricât.
Emilia Chebac: Omul care ți-a văzut potențialul atunci când erai invizibilă?
Iunieta Sandu: Alexandru Negrea a fost primul care mi-a dat share la proiect chiar de la prima ediție. Mi-a zis: „Wow, ce eveniment frumos!”. Nu mi-a venit să cred.
Emilia Chebac: De ce ai acceptat acest interviu?
Iunieta Sandu: Se pare că mai există lucruri care sunt de spus, care sper să ajute pe ceilalți freelanceri pe care n-am reușit să-i scot din casă și care nu mă cunosc.
Emilia Chebac: O provocare pentru mine?
Iunieta Sandu: Florin Iaru
Emilia Chebac: Ce urmărești să schimbi în oameni?
Iunieta Sandu: Îmi doresc să se gândească mai mult la ce își doresc să facă cu viața lor. Să nu se mai lase conduși de munca ci de pasiuni. Prin evenimentele NO.MAD Talks încerc să-i provoc și să-i scot din mediul în care sunt obișnuiti. Prietenii îmi spun:„Ce bine Iuni că te avem în grupul nostru să ne scoți din zona de comfort. ”
Emilia Chebac: Cum ți-a schimbat viața proiectul NO.MAD Talks?
Iunieta Sandu: M-a intors la mine, m-a făcut să mă pun pe mine pe primul plan. Am realizat ce frumoasă e senzația de a crea ceva din nimic, ceva important pentru ceilalți oameni. Am învățat smerenia atunci când am ajuns prea repede sus. Am învățat să analizez mai bine oamenii. Am invățat într-un an de NO.MAD Talks cât n-am învațat în 10 ani de viață.
Emilia Chebac: Pe 30 septembrie dai startul Seratelor NO.MAD Talks. Poți spune mai mult pentru cei care sunt interesați?
Iunieta Sandu: După 12 ediții de NO.MAD Talks, am realizat că participanții veneau mai mult pentru networking și mai puțin pentru a-și nota idei și a le aplica. Cum am o pasiune pentru clădirile vechi, m-am gândit să organizez seratele în locuri cu poveste. Astfel participanții vor avea parte de o experiență intensă pe 2 planuri. Vor pleca cu idei pe care le vor aplica în dezvoltarea business-ului lor și vor descoperi un loc nou din București împreună cu povestea lui.
Seratele NO.MAD sunt un concept de ateliere. Asta nu înseamnă că vom renunța la NO.MAD Talks, pregătim o nouă ediție pentru luna octombrie.
Iunieta scrie pe iunietasandu.ro. Cei interesați de omul Iunieta Sandu o mai pot urmări pe Facebook sau pe Instagram.
La finalul interviului am realizat de ce îmi place Iunieta Sandu. Atunci când apare în viața unui om sau trece printr-un loc lasă o urmă. Are darul acela rar de a vedea potențialul din oameni, iar apoi îi ajută să și-l pună în valoare. Pentru a se întâmpla asta creaza tot felul de provocări. Încântată că am descoperit un asemenea om, am plecat de locul întâlnirii noastre zâmbind non stop. Trebuie să recunosc că îmi spunem în sinea mea: cu oameni ca ea lumea noastră mai are o șansă.
După 5 minute am avut brusc senzația că am uitat ceva. Am verificat: telefonul, reportofonul și portofelul. Le aveam și totuși sentimentul persista. Brusc m-am luminat: Uitasem să plătesc. Normal că m-am întors. Nu-mi place să arunc vina pe alții, dar în acest caz charisma Iunietei chiar poartă toată vina.
Dacă v-a plăcut articolul meu mă puteți găsi pe emiliachebac.com, pagina de facebook a blogului și pe contul de instagram.