Sorina Știrbu: Amabilitatea se poate educa

Timp de 15 ani, am fost clienta fidelă a unui brand românesc renumit pentru produsele sale. Fiind genul obsedată de genți, nu ratam nici o ocazie să-mi cumpăr același model în mai multe culori. Calitatea produselor este, în continuarea, foarte bună, designul poșetelor și pantofilor a evoluat în timp, dar compartamentul personalului, în ultima perioadă, lasă foarte mult de dorit. Am decis să renunț la acest brand în momentul în care repararea unei genți a durat… 2 luni. Nu intru în detalii, se rătăcise produsul, iar persoanele responsabile, depășite de situație, nu mai răspundeau la telefon sau atunci când o făceau mințeau. Produsele brandului sunt minunate în continuare, dar eu nu am mai fost dispusă să tolerez lipsa de maniere pentru o poșetă. Episodul povestit nu a fost singurul și cum piața oferă alternative, venise timpul să le spun la revedere. Am un principiu: viața e prea scurtă să-ți irosești energia în controverse care îți erodează timpul, nervii și banii.

Am descoperit, pe instagram, tot un brand romanesc, YVY. Produsele arătau foarte bine în fotografii, dar se „impunea” o cercetare la fața locului. În showroom am fost întâmpinată de Sorina. Nu voiam să cumpăr, voiam doar să mă conving de calitatea produselor, iar ulterior să mă decid. „Cum socoteala de acasă nu se potrivește cu cea din târg”, captivată de amabilitatea și pasiunea pe care Sorina o punea în prezentarea fiecărui produs, am plecat acasă cu o poșetă. După ce am purtat-o vreo câteva luni, m-am întors la YVY  să cumpăr același model, dar în altă culoare. I-am spus, la telefon, Sorinei ce îmi doresc și când îi explicam că eu îi vizitasem cu ceva timp în urmă și-a amintit de mine și a exclamat: „ A, sunteți doamna… ” și mi-a redat semnalmentele, plus modelul pe care îl achiziționasem. De atunci le-am mai trecut pragul de vreo câteva ori. Între timp am rămas fără una din genți, mi-a confiscat-o mama. Și cum am nevoie să fiu consolată pentru această pierdere, acum sunt în așteptarea unui anumit model, de o anumita culoare, și cu o anumita textură a pielii.

De fiecare dată când ajungeam în showroomul de la YVY, Sorina mă întâmpina zâmbind iar produsul dorit de mine, mă aștepta. Asta nu înseamnă că nu mă topeam în fața altor poșete expuse! Mă făcea să mă simt, de fiecare dată, de parcă aș fi fost cea mai importantă clientă. Știam că nu este așa, dar e măgulitor să ți se vorbească frumos, să ți se răspundă la întrebări și … vă asigur că eu nu pun întrebări obișnuite. Mă interesa de la procesul de fabricație până la tipurile de piele folosite. Deja avem un ritual. Când doresc să-mi achiziționez un produs, îi telefonez și mi-l pregătește. Aș putea să-mi comand și online, dar cred că am devenit dependentă de conversațiile cu ea. Într-o zi am realizat că vreau să scriu, pe blogul meu, despre Sorina. Îmi doream să știu cine este, cu adevărat, această fata cu un comportament atât de încântător?

Sorina Știrbu a absolvit Facultatea de Drept. În prezent este Marketing Manager la YVY. Dar până să ajungă în acest punct al carierei, a lucrat 7 ani în televiziune, la Chișinău, în Moldova. Părinții sunt profesori de istorie, de aceea Sorina a fost crescută în spiritul „noi suntem români” și familiarizată cu noțiunea de România Mare. Din acest motiv, de mică a știut că va veni în România. În urma unei decizii chibzuite, din 2016 s-a stabilit în București, unde se simte ca acasă.

Emilia Chebac: Comportamentul tău, te trădează că provii dintr-o familie echilibrată. Mă poți contrazice?

Sorina Știrbu: Nu. Am avut o copilărie fericită pentru că am avut șansa să cresc într-o familie care trăiește în armonie. Ambii părinți sunt un exemplu pentru mine. Au 33 de ani de căsătorie. Doresc tuturor să-și găsească aceea persoană care să le fie alături până la pensie și chiar după (cum îmi place mie să spun), care să-i înțeleagă și să-i susțină. Îmi iubesc părinții foarte mult.

Emilia Chebac: Care consideri că este cel mai mare talent al tău?

Sorina Știrbu: Vorbesc fluent 5 limbi străine: rusa, ukraineana, engleza, franceza și spaniola.

Emilia Chebac: În afara familiei, de la cine ai mai învățat că este bine să tratezi cu amabilitate oamenii cu care interacționezi?

Sorina Știrbu: Când am fost în America, în hotelul în care lucram, la prima oră supervizorul organiza un meeting cu angajații și ne dădea taskurile pentru ziua respectivă. Aveau 10 reguli de aur, dar una mi-a rămas impregnată în minte în mod deosebit. „Noi astăzi trebuie să zâmbim, nu avem dreptul să fim triști, avem voie la zâmbete și bună dispoziție.” Clientul trebui tratat împărătește ca să mai revină la noi la hotel.

Emilia Chebac: O întâmplare care te-a marcat?

Sorina Știrbu: America pentru mine a fost o experiență minunată. Am lucrat cu o doamnă și regret foarte mult că nu am mai putut ține legătura cu ea. Era perioada când socializam prin emailuri, nu era facebook și whatsapp. În piața mi-a fost furat portofelul, iar eu aveam toate datele de contact în el. Am plâns tare mult atunci. Nu pentru acte și bani ci pentru că am pierdut orice urmă de conexiune cu acei oameni, pe care probabil nu o să-i mai văd niciodată în viața asta.

Emilia Chebac: Destinații de vacanță la care visezi?

Sorina Știrbu: Sunt omul mării, îmi place marea și îmi place să înot. Este o dragostea care a apărut din lipsă. În Moldova nu avem mare, de aceea veneam cu ai mei în România, la Constanța.
• Aruba să hrănesc păsări flamingo
• Țările nordice: Norvegia, Suedia, Finlanda
• Brazilia să înot cu delfinii roz

Emilia Chebac: Facebook sau Instagram?

Sorina Știrbu: Instagram. Urmăresc conturi de fashion, stil, travel și food.
chiara ferragni  este acel model de fată care și-a construit un imperiu bazat pe social media pornind de la zero.
sincerelyjules  o tipă din America latină care îmi place maxim.
camille callen se îmbracă cool și îmi place cum își face instastoriurile.
Toate 3 sunt tipe cu piciorele pe pământ.

Emilia Chebac: Rețelele de socializare ne trădează pasiunile. Din postările tale am dedus că ești dependentă de muzica, nu? Cântăreți preferați?

Sorina Știrbu: Da, îmi place foarte mult. După ce mă trezește alarma, îmi încep fiecare zi cu o piesă muzicală. Preferințe:
Justin Timberlake – un artist cu o evoluție spectaculoasă.
Jack Savoretti  este un artist fenomenal. Am o obsesie pentru vocile gtrave.
Jay Bernard  genul indie-pop-rock. În România am fost la ambele lui concerte.

Emilia Chebac: Ce îți place mai mult în România?

Sorina Știrbu: Îmi place limba foarte mult. Tot timpul am crescut cu un complex de inferioritate, pentru că noi în Modova vorbim o română infectă, rusificată. Noi între noi ne înțelegem, dar când venim aici oamenii parcă nu ne înțeleg.

Emilia Chebac: De ce ai acceptat interviul cu mine?

Sorina Știrbu: Îmi place foarte mult să cunosc oameni. De mică am avut încredere în oameni. De aceea am acceptat, chiar dacă atunci când ai spus că vrei să scrii despre mine m-am întrebat: oare de ce? De ce sunt eu deosebită? N-am scris cărți, n-am jucat în filme, n-am luat premii sau medalii.

Emilia Chebac: O provocare? Despre cine ți-ar plăcea să citești pe blogul meu?

Sorina Știrbu: Andreea Răducan. Nu am să uit niciodată Olimpiada din 2000 de la Sydney. Aceea imagine când pe podium erau 3 gimnaste și toate 3 românce. Eram tare mândră.

Emilia Chebac: În ce perioadă ți-ar plăcea să trăiești?

Sorina Știrbu: În Anglia lui Henric al VIII-lea. Mi-a plăcut filmul „Dinastia Tudorilor”. M-a fermecat moda și actorul din acest film. Acesta este motivul pentru care am ales acestă perioadă.

Emilia Chebac: O personalitate pe care ți-ai fi dorit să o cunoști?

Sorina Știrbu: Cleopatra, regina Egiptului. Toată lumea spunea desprea ea că era extraordinar de frumoasă. Aș vrea să știu ce însemna frumusețea pentru acele vremuri.

Emilia Chebac: Ai un secret pentru cei care doresc să lucreze la capitolul amabilitate?

Sorina Știrbu: Fundamentul îl datorez familiei, dar am și educat-o. Mi-am cultivat-o interacționând cu oamenii și observând tot felul de comportamente.

Emilia Chebac: Ai un motto?

Sorina Știrbu: Dream until your dreams come true – Visează până visurile tale vor deveni realitate.

Emilia Chebac: De la tine am aflat că produsele de la YVY sunt confecționate din piele nappa, bizon, saffiano și elephant? Am o slăbiciune pentru saffiano, tu?

Sorina Știrbu: Pielea nappa (pielea netedă) și elephant.

Sorina și… Céleste

Emilia Chebac: Un produs preferat?

Sorina Știrbu: Le iubesc pe toate. Pot însă spune ce preferă clientele. Modelul Cinderella este cel mai bine vândut produs al nostru, apoi Celeste.

Emilia Chebac: Vă trec pragul și domni? Cum aleg produsele?

Sorina Știrbu: Da. Nu prea aleg, cei mai mulți vin direct cu fotografia și cumpără produsul. (Râde) Mai bine așa decât o surpriză… neplăcută!

Emilia Chebac: Un eșec care s-a dovedit în timp o binecuvântare?

Sorina Știrbu: Deși am terminat Facultatea de Drept eu îmi doream, de fapt, să fac jurnalism. Așa am ajuns să fac un internship la Radioul Național. Am început sub tutela unei doamne consacrate, celebră în Moldova. La final mi-a spus „jurnalismul nu e de tine du-te și fă justiție în țară.” Cu această replică a reușit contrariul, m-a motivat și mai mult să-i demonstrez că pot să fac jurnalism. Știam că mi se potrivește această profesie și sunt bună. Deși „jurnalismul nu era de mine”… am ajuns să fac 7 ani de televiziune, iar un an am făcut în paralel și radio și televiziune.

Sorina și… Ami

Emilia Chebac: Ce gen de mesaj alegi să postezi pe rețelele de socializare?

Sorina Știrbu: Îmi place să transmit mesaje pozitive. E foarte trist ce se întâmplă în jur. De aceea, aleg să transmit oamenilor un gând bun, un zâmbet, o piesă muzicală care să îi ajute să se simtă mai bine. Mă doare sufletul să primesc de la cineva pe facebook o postare tragică care să mă șocheze. Asta nu înseamnă că refuz să mă informez, dar postările nu trebuie puse într-un context care să urmărească să uzeze emoțional.

Emilia Chebac: O întâmplare amuzantă de la începutul activității tale la YVY?

Sorina Știrbu: Pe vremea când făceam genți pe comandă, clienta alegea, ce își dorea, din eșantioanele din piele, îi arătam vizualul cu produsul și ne confirma dacă e ok. Fiind la început am greșit capacul cu fața și cu părțile laterale (erau culori diferite pe fiecare parte și le-am încurcat). Era o doamnă care prefera culorile intense: galben, fucsia și verde. Spre marele meu noroc doamnei i-a plăcut poșeta. Atfel, nu știu care era probabilitatea să vindem acel produs ulterior. I-am explicat ce s-a întâmplat, a înțeles și a spus că ei îi place și așa. Nu-ți poți închipui prin câte procese de conștiință am trecut! Mă întrebam neîncetat: Cum a fost posibil așa ceva?

Zâmbește mereu și oferă bună dispoziție. Sorina nu aplică această regulă doar în relațiile profesionale, la ea este un principiu de viață după care interacționează cu oamenii. Din dialogurile cu ea un lucru mi-a fost clar. Sorina nu a căpătat mai multă valoare pentru că a venit în Romania, România capătă valoare prin oameni ca ea. Ar trebui să ne simțim fericiți că ne-a ales. Ca să vă convingeți că nu sunt vorbe mari, vă invit să mergeți să o cunoașteți. Cred că cei de la YVY realizează ce norocoși sunt că face parte din echipa lor.

Și cum mereu îmi place să public pe blog articole despre oameni care aleg să trăiască între granițile binelui, frumosului și adevărului cred că alegerea Sorinei a fost una extrem de inspirată. Ok, binele și frumosul îl înțelegem, în urma răspunsurilor din interviu veți spune, dar care e faza cu adevărul? Răbdare… imediat clarificăm dilema. Sorina poartă numai produsele brandului unde lucrează. Mi-a mărturisit că le iubește. Aceasta o fi explicațiea de ce Sorina, atunci când poartă o poșetă YVY arată atât de chic. Dacă intrați pe instagramul ei o să realizați că am dreptate.

În lipsa unui acord scris, pot fi preluate maxim 500 de caractere din acest text, fără a depăşi jumătate din articol. Este obligatorie citarea sursei emiliachebac.com, cu link către site, în primul paragraf, și cu precizarea „Citiţi integral pe emiliachebac.com”, cu link, la finalul paragrafului.

4 Replies to “Sorina Știrbu: Amabilitatea se poate educa”

Foarte frumos interviul, pana am ajuns la partea cu tipurile de piele folosite la fabricarea genților. Mi se pare arat se inutil si de trist sa omoram vitei, elefanți si alte animale ca sa ne facem genți din pielea lor. Si sa nu vedem nimic gresit in asta… nu mai e vorba despre supraviețuire, e vorba despre niște lucruri superficiale, care nu merita viața nimănui

Ai accepta să îți exprimi punctul de vedere într-un articol mai detaliat pe blogul meu?Aștept un semn. Mulțumesc!

Într-adevăr Sorina emana doar energie pozitivă! O cunosc din Facultate, o tânără mereu cu zâmbetul pe buze! Ambițioasă si inteligenta, frumoasă și cu mult bun simt.

Se pare că oamenii frumoși cunosc o singură direcție: evoluția spre mai bine și mai frumos!

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Accept Politica de Confidențialitate.