Izabela Pănescu: „Vreau ca mesajul meu să educe și să ajute oamenii, nu să le facă rău”.

Izabela Pănescu a ales Ceainăria Infinitea. Știu că este o locație care apare obsesiv pe blogul meu, dar se pare că este în topul preferințelor celor intervievați. Pe Izabela am văzut-o, pentru prima dată, la o întâlnire organizată de Alexandra Giula, fata care administrează grupul de facebook Bloggerite. Nu cunoșteam pe nimeni. A venit împreună cu Dana Gonț. Amândouă lucrează la Digi24, dar au și bloguri. Inițial, am crezut că sunt surori, dar de fapt sunt doar prietene. Mi-a plăcut de cum am văzut-o. Modul cum vorbea, seriozitatea cu care trata fiecare subiect abordat, eleganța din gesturi, manichiura impecabilă, vestimentația, dar mai presus de toate zâmbetul care îi lumina fața. Acasă, uitâdu-mă pe blogul ei, am realizat cât este de autentică. Articolele scrise sunt o prelungire a personalității ei. La câteva zile după ce ne-am cunoscut, am rugat-o să-mi acorde un interviu.

Este primul meu interviu, pe blog, cu o persoană care lucrează în televiziune. Și primul meu interviu, cu o persoană publică, în care nu am avut emoții. Deși sofisticată, Izabela are o naturalețe aparte care nu te lasă să te simți inconfortabil. Purta o cămașă albă din in și o fustă maxi cu un print tropical. Dar punctul de atracție al ținutei erau bijuteriile din porțelan pictat Wagner. Păreau create pentru ea. De ce spun asta? Pentru că le-am văzut și la alte persoane, dar niciodată atât de bine puse în valoare.

Emilia Chebac: Ai visat de mică să devii jurnalist?

Izabela Pănescu: Când eram mică, prin clasele I-IV, îmi doream să devin medic, dar în generală m-am hotărât că vreau jurnalism. Sincer, nu mai țineam minte de când aveam această dorință, dar acum câțiva ani am reîntâlnit-o pe colega mea de bancă din generală și ea mi-a zis că de atunci îmi doream asta. Ce știu sigur este că nu îmi doream neapărat să apar la televizor, nu de asta am ales jurnalismul. Și chiar am lucrat mulți ani în spatele camerelor, ca reporter. Știu că și reporterii apar la televizor, dar eu nu mă simțeam confortabil în fața camerelor.

Primii doi ani am fost reporter de noapte la Știrile ProTV, iar apoi la emisiunea „Ce se întâmplă, doctore?”. În 2011 am plecat la Digi24, tot pentru a fi reporter, la emisiunea de sănătate (pe atunci postul nu emitea încă și emisiunea nu avea nici nume, nici format), dar viața, soarta, Universul sau cum vrei să-i spui se pare că îmi pregătise altceva. Dar să știi că, și acum, cel mai mult îmi place să merg pe teren, nu să prezint sau să fiu producător. De câteva luni chiar am reînceput să fac asta și e atât de bine! Nici nu știi câtă bucurie îmi aduce faptul că ies din redacție, că întâlnesc medici sau oameni simpli care au într-adevăr ceva de spus și pe care îi poate cunoaște o țară întreagă. În plus, este o satisfacție enormă când știu că prin munca mea pot educa și inspira oamenii să facă o schimbare în stilul lor de viață sau să meargă să facă niște analize preventiv.

Emilia Chebac: Cum a apărut blogul, înainte sau după emisiunea „Tinerețe fără bătrânețe”?

Izabela Pănescu: La început a fost blogul, dar se numea „Bucătar începător”. Pe atunci lucram la ProTV. Era axat pe rețete sănătoase, deoarece îmi schimbasem stilul de viață. L-am lăsat baltă când am început lucrul la Digi24, pentru că am vrut să mă implic total în emisiune. Ca în orice proiect, începutul e mai greu, cu multă muncă, așa că nu mai aveam absolut deloc timp de blog. Am început ușor, ușor să îi reacord atenție după 2 ani de emisiune. www.izabelapanescu.ro este acum un blog care promovează un stil de viață sănătos cu tot ce presupune el, așa că pe lângă rețete sănătoase, veți găsi și articole sau interviuri cu medici, despre diverse boli și cum pot fi ele prevenite și tratate, despre alimentație sănătoasă, produse naturale, obiceiuri sănătoase, despre psihic și sănătate emoțională.

Emilia Chebac: Nu știu povestea din spatele emisiunii tale, dar am senzația că ți se potrivește mănușă?

Izabela Pănescu: Da, aud asta mereu, că mi se potrivește, pentru că eu chiar fac ce transmitem noi prin intermediul emisiunii. Dar să știi, mai întâi a fost ideea emisiunii și apoi decizia ca eu să fiu realizator, nu invers. Inițial am fost reporter, dar pentru că totul era la început, practic când m-am angajat eu, Digi24 nu emitea încă, iar emisiunea nu avea format, nu era încă nimic clar. Am venit cu idei, am construit un format, am făcut filmări, i-am dat o formă finală care a fost aprobată, doar că nu aveam prezentator. Eu mi-am dorit să o prezinte fie un medic, fie o persoană publică ce avea un stil de viață sănătos. Au fost mai multe persoane la probe, dar nici una nu s-a potrivit și atunci a venit propunerea șefilor mei să dau eu o probă. Mie nu mi-a plăcut deloc cum a ieșit, pentru că sunt perfecționistă, iar eu aveam mult prea puțină pregătire pentru așa ceva, dar ei au avut mai multă încredere în mine decât am avut eu, iar acum le mulțumesc pentru asta, căci am avut foarte multe de învățat datorită acestei schimbări.

Emilia Chebac: Ce a adus în viața ta această emisiune?

Izabela Pănescu: O, foarte multe! Oameni de la care am avut multe de învățat și mă refer atât la colegi din televiziune, care mi-au dat sfaturi și m-au ajutat, cât și la oameni pe care i-am filmat eu sau colegele mele și care au schimbat ceva în mine. Mi-a adus mai multă încredere în mine, mi-a adus satisfacții, dar și multe provocări, mult stres, însă cu ajutorul provocărilor am evoluat! În același timp a adus și mai multă responsabilitate. De altfel toți ar trebui să fim mai responsabili, nu doar dacă ești om de televiziune. În condițiile în care ne punem toată viața pe rețelele de socializare, cu toții ar trebui să fim mai responsabili. Am și scris un articol despre asta pe site: fie că avem 10 oameni care ne urmăresc sau un milion, să ne gândim dacă nu cumva prin acea postare putem face rău cuiva, pentru că da, poți face rău dacă postezi video-uri/poze în care fumezi, mănânci nesănătos, bei alcool. Ești liber să ai stilul de viață pe care ți-l dorești, e alegerea ta, e sănătatea ta în joc, dar haideți să nu îi influențăm și pe alții să facă la fel (mai ales că sunt mulți copii și adolescenți care au acces la rețelele de socializare).

Izabela și Ionuț

Emilia Chebac: Cine și ce te face să uiți de griji?

Izabela Pănescu: Ionuț, soțul meu. Nu ai cum să nu râzi când ești cu el. Mă încarcă și natura. Ador să petrec timp în aer liber, iar de când am început să fac mișcare petrec și mai mult timp în natură, pentru că fac sport în parc.

Emilia Chebac: Cine te inspiră?

Izabela Pănescu: Mă inspiră orice, poate fi o postare pe facebook, o discuție cu un prieten, un om de pe stradă, o călătorie. Îmi vin idei de oriunde.

Emilia Chebac: Ceva care ți-a îmbunătățit viața ?

Izabela Pănescu: Am învățat să fac mai mult ce simt și ce am nevoie, nu ce trebuie. Și e tare bine!

Emilia Chebac: Ce anume te motivează?

Izabela Pănescu: Mesajele oamenilor. Fie că sunt de la telespectatori, de la cititorii site-ului meu, de pe rețelele de socializare sau de la rude, prieteni, medici și colaboratori, toate mă ajută să merg mai departe. Chiar e incredibil Universul, pentru că fix atunci când îmi e mai greu, când simt că nu mai pot și că vreau să renunț la ceva, fix atunci primesc un mesaj, un telefon sau mă întâlnesc cu cineva care îmi spune că apreciază ce fac și că îl ajută. Nu e ușor, pentru că eu practic am aproape două joburi, unul full time la Digi24 și unul part time pentru site-ul meu și conturile de social media. Din păcate nu reușesc să mă ocup așa cum aș vrea de cel de-al doilea job, nu reușesc să scriu atâtea articole câte idei am sau să fiu constantă în postări pe social media, căci ziua tot 24 de ore are, iar pentru mine somnul e foarte important și am nevoie să dorm 7-8 ore pe noapte. Așa că mai rămân 16, dintre care 9 sunt la serviciu. Cert este că îmi place mult tot ce fac! Altfel nu aș rezista. Plus că e o satisfacție foarte mare să știu că inspir oamenii să facă schimbări în stilul lor de viață.

Emilia Chebac: Colecționezi ceva?

Izabela Pănescu: Elefănței. Cumpăr din călătorii, încă nu știu de unde vine acestă atracție, dar știu că îmi plac foarte mult.

Emilia Chebac: O provocare pentru mine. Despre cine ți-ar plăcea să citești pe blogul meu?

Izabela Pănescu: Alexandra Ușurelu. Îmi place mult nu doar cum cântă, ci și ca om.

Emilia Chebac: De ce ai acceptat acest interviu?

Izabela Pănescu: Pentru că mi-ai plăcut. Atunci când ne-am cunoscut am intrat pe site-ul tău, după ce am aflat că e făcut de Alexandra. Am vrut să văd cum arată. Apoi am văzut interviul cu Ina și mi-a plăcut cum scrii.

Emilia Chebac: O întâmplare amuzantă din viața ta?

Izabela Pănescu: Îmi amintesc de cea mai grea, dar și cea mai frumoasă noapte de muncă de la ProTV. Eram reporter de noapte la Știri. Am plecat pe teren și cum ninsese foarte mult am rămas înzăpeziți în Giurgiu, dar am reușit într-un final să ne întoarcem și să dăm prima știre. Apoi am plecat pe teren și în București. Pe la 10 dimineața am ajuns acasă, și deși eram după multe ore nedormite, aveam o grămadă de energie, așa că am plecat cu prietena mea Cris să deszăpezim mașina ei. Am luat o lopată și o mătură și am pornit spre bulevardul Iuliu Maniu, unde o parcase, doar că am ajuns acolo și ne-am dat seama că toate mașinile erau acoperite complet de zăpadă! Așa ca le-am luat la rând, cam pe unde știa ea că este. Am deszăpezit câte puțin la fiecare ca să o identificăm. Și nu era simplu, stratul de zăpadă era foarte gros, iar noi două fete slabuțe de 20 și ceva de ani. Într-un final am găsit-o. Am râs în dimineața aia cum nu mai râsesem de mult!

Emilia Chebac: O întâmplare amuzantă din viața de jurnalist?

Izabela Pănescu: A fost recent, în august, când filmam promo-ul emisiunii la un complex rezidențial din Balotești, care are casele chiar lângă pădure și unde ne-am împrietenit cu… o vulpe. Da, ne-am trezit cu ea acolo și nu mai pleca. La un moment dat rămăsesem doar eu cu un coleg care îmi spune: „A luat ceva! Am văzut-o cu ceva roz în gură!”. Inițial am crezut că mă păcălește, dar mi-am dat seama că îmi furase un pantof. Și nu orice pantof, ci pe cel mai scump! Aveam 2 perechi de pantofi, unii mai scumpi și alții foarte ieftini. L-a preferat pe cel mai scump și l-a ascuns prin stufăriș. Din fericire, colegul meu l-a gasit, dar „încolțit”. Mi-a lăsat semne pe el, ca sa îmi amintesc de ea.

Emilia Chebac: Personalități pe care le admiri?

Izabela Pănescu:
Antoni Gaudi pentru pasiunea și dedicarea lui, dar și pentru faptul că mereu s-a inspirat din natură, iar eu iubesc natura!
Oprah pentru tot ce face și pentru tot ce este. Chiar este un exemplu!

Emilia Chebac: Oameni care ți-au marcat viața?

Izabela Pănescu:
• părinții mei, care m-au susținut mereu, chiar dacă le-a fost greu, mai ales financiar. Și chiar vreau să le mulțumesc cu ocazia asta.
• mulți dintre profesorii mei, oameni din ProTV și de la Digi24 care au avut încredere în mine mai mult decât aveam eu și care au văzut în mine ce eu nu am văzut.
• terapeuții cu care am lucrat în ultimii ani și care m-au ajutat să conștientizez multe lucruri și astfel să evoluez.
• prietenii și bineînțeles soțul meu, pe care îl iubesc enorm!

Bijuteriile Izabelei sunt create de Ana Wagner

Emilia Chebac: Observ că porți bijuterii create de Ana Wagner. Îmi place parcursul acestui brand, bijuteriile lor s-au rafinat pe măsură ce a trecut timpul, iar acum duc totul spre excelență. Brațara și colierul tău au o poveste?

Izabela Pănescu: Le știam doar de pe Facebook și Instagram, dar când am ajuns în atelierul lor am realizat că în realitate obiectele sunt infinit mai frumoase decât în fotografii. Cred că e vorba de energia locului. Brățara este cadou de la soțul meu. Mi-a plăcut atât de mult, încât peste ceva timp am vrut și un colier. M-am dus setată pe unul anume, dar Ana și Irina Wagner au insistat să probez și un choker. Știam că se poartă, că sunt la modă, dar mi se părea că nu mi se potrivesc. Când l-am pus la gât, n-am mai putut să îl dau jos. Așa am și plecat de la ele, nu le-am lăsat să îl mai împacheteze. Apreciez mult munca oamenilor care fac obiecte handmade și îi susțin cât pot de mult.

Emilia Chebac: Ce au în comun blogul tău și emisiunea „Tinerețe fără bătrânețe” pe care o faci la Digi24?

Izabela Pănescu: Blogul meu promovează un stil de viața sănătos, dar cel mai important este că fac totul cu responsabilitate. Din păcate, din ce în ce mai puțini oameni fac asta în societatea noastră. Așa cum am mai spus, mi-aș dori ca orice om care postează pe facebook sau instagram să realizeze responsabilitatea acestui gest, să conștientizeze cât de mulți oameni pot fi influențați de o postare, mai ales copiii și adolescenții. Vreau ca mesajul meu să educe și să ajute oameni, nu să le facă rău. Nu spun că eu dețin adevărul suprem sau că sunt atotcunoscătoare în ale sănătății, dar tot timpul, am grijă ca ceea ce public să fie de folos și să inspire.

Și în emisiune ne ghidăm după aceleași principii, iar responsabilitatea și credibilitatea sunt cele mai importante. Alegem cu grijă invitații și subiectele pe care le abordăm și nimic nu e mai presus de informarea corectă a telespectatorilor.

Dacă există un loc, în București, unde înserarea este cu adevărat spectaculoasă, acela este fără îndoială Ceainăria Infintea. După o zi toridă de vară, parcă nicăieri nu este mai plăcut decât pe terasa răcoroasă, unde lumina amurgului înnobilează totul, luminile discrete te trimit într-un timp în care viața avea un alt ritm, iar tu te răsfeți cu o ceașcă parfumată de ceai. Sedusă de farmecul acestui loc am stabilit întâlnirea cu Izabela la o oră aglomerată. Acasă, ascultând înregistrarea, am constatat că zgomotul de fond era mult mai puternic decât vocea Izabelei, iar chestia asta m-a frustat îngrozitor. M-am luptat, la propriu, să separ din dialog tonul „înspăimântător de educat” al Izabelei de cel „minunat de zgomotos” al altor clienți. Oricât de atractivă este ambianța, niciodată interviuri după ora 6 pe terasă. Pentru socializare rămâne un loc minunat și îl recomand la orice oră.

 

În lipsa unui acord scris, pot fi preluate maxim 500 de caractere din acest text, fără a depăşi jumătate din articol. Este obligatorie citarea sursei emiliachebac.com, cu link către site, în primul paragraf, și cu precizarea „Citiţi integral pe emiliachebac.com”, cu link, la finalul paragrafului.

4 Replies to “Izabela Pănescu: „Vreau ca mesajul meu să educe și să ajute oamenii, nu să le facă rău”.”

Imi place Izabela Paunescu, imi place povestea ei si, nornal, imi place foarte tare faptul ca lucreaza in televiziune. Asa mi-am reamintit de vremurile frumoase. Vreau sa-i citesc blogul si sa ma uit la emisiune. Recunosc ca nu mai urmaresc emisiuni tv, dar asta se poate schimba atunci cand gasesc una care sa merite. Asa ca.. multumesc pentru pont! Imi place si la ceainarie, adica imi place tot.
Cum nu mai beau cafea, trebuie sa gasesc cele mai reusite ceainarii pentru a ma bucura de toamna asta frumoasa, alaturi de o cana aburinda de ceai. Astept recomandari si, de ce nu, invitatii 🙂 .
O zi usoara si frumoasa!

Eu îți mulțumesc că îmi citești articolele și îmi trimiți comentarii.

Pentru ca am botezat-o din Panescu in Paunescu, fac eu o invitație la ceai, cu scuzele de rigoare.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Accept Politica de Confidențialitate.