Cinci întrebări cu Octavian Frecea – interviu

Octavian Frecea

Film: Aventurile lui ȚuȚu, regia Octavian Frecea – nominalizat la categoria Cel mai bun producător al anului

Aventurile lui ȚuȚu

Emilia Chebac: Cum ați decis să deveniți producător?

Octavian Frecea: Ca orice vis se întâmplă într-o zi. Am văzut (prin 1966) o emisiune în care Walt Disney explica cum se fac filmele de desen animat. Așa a rămas povestea și după un timp când lucram la atelierul de pictură din Brăila m-a contactat un prieten. Voia să apară în filmul lui o steluță care să se plimbe pe o hartă și să indice traseul întâmplării. Când am descoperind tehnica și atelierul în care se înfăpuia am facut și eu o probă. Mi-a permis să filmez și fascinația a venit imediat. Am făcut un film pe care l-am dat la festivalul „Cântarea României”. Pe atunci, era singura posibilitate care îți permitea să te manifești dacă nu erai în sistem. Devenisem atât de productiv încât într-un an am participat cu 3 filme. La acest festival l-am întâlnit pe Bob Călinescu care și mi-a spus să vin la București. Așa a început colaborarea cu Bob Călinescu în televiziune. Am început cu film de publicitate, apoi a apărut ideea serialului „Oacă și Boacă”și treptat totul a început să crească.

„Oacă și Boacă”

Anul 1989 m-a prins la Anima Film. După 1989 s-a dezmembrat și animatorii au plecat cu câțiva parteneri străini. Am ajuns animator la Dacodac. În paralel am început să-mi fac filmul meu pe care l-am trimis prin televiziuni. Celor de la TVR le-a plăcut și s-a conturat ideea altui serial „Doctor Flix”. Copilul minune din film avea nevoie de un partener care să fie personaj de desen animat. Așa a apărut papagalul Flix creat pe calculator în 3D. Cu acest proiect am devenit producător independent și am început să fac filmele mele aplicând la CNC. Mi-am făcut și canalul de youtube unde găsiti filmele mele făcute cu CNC.

Papagalulul Flix

Emilia Chebac: Definiți-vă în trei cuvinte.
Octavian Frecea: Optimist, credul și corect.

Emilia Chebac: Care este calitatea pe care o apreciați cel mai mult la o persoană?
Octavian Frecea: Bunul-simț, eleganța cu care un om întră în relație cu cei din jur.

Emilia Chebac: Ce personalitate admirați?
Octavian Frecea: Walt Disney – el a scris Biblia Desenului Animat

Cu Marian Râlea

Emilia Chebac: Considerați că festivalul IPIFF – prin premiile și recompensele oferite – sprijină producătorii de film independenți?

Octavian Frecea: IPIFF s-a născut dintr-o necesitate și va trebui să continue. Direcția pe care a luat-o anul asta este extraordinară. Și-a deschis aripile. IPIFF este ecranul pe care putem vedea ce fac oamenii nativi, îndrăgostiții de cinematografie. După doi ani de pandemie sala a fost plină. Am văzut fețe luminoase, am revăzut foști colegi. Era bine și frumos. Până și vremea a participat la festival.

Scriu pe emiliachebac.com. Dacă v-a plăcut articolul meu mă puteți găsi pe pagina de Facebook a blogului sau pe contul meu de Instagram.

Cu Horațiu Mălăele

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Accept Termenii si Condițiile și Politica de Confidențialitate