Cinci întrebări cu Octavian Frecea – interviu

Octavian Frecea

Film: Aventurile lui ȚuȚu, regia Octavian Frecea – nominalizat la categoria Cel mai bun producător al anului

Aventurile lui ȚuȚu

Emilia Chebac: Cum ați decis să deveniți producător?

Octavian Frecea: Ca orice vis se întâmplă într-o zi. Am văzut (prin 1966) o emisiune în care Walt Disney explica cum se fac filmele de desen animat. Așa a rămas povestea și după un timp când lucram la atelierul de pictură din Brăila m-a contactat un prieten. Voia să apară în filmul lui o steluță care să se plimbe pe o hartă și să indice traseul întâmplării. Când am descoperind tehnica și atelierul în care se înfăpuia am facut și eu o probă. Mi-a permis să filmez și fascinația a venit imediat. Am făcut un film pe care l-am dat la festivalul „Cântarea României”. Pe atunci, era singura posibilitate care îți permitea să te manifești dacă nu erai în sistem. Devenisem atât de productiv încât într-un an am participat cu 3 filme. La acest festival l-am întâlnit pe Bob Călinescu care și mi-a spus să vin la București. Așa a început colaborarea cu Bob Călinescu în televiziune. Am început cu film de publicitate, apoi a apărut ideea serialului „Oacă și Boacă”și treptat totul a început să crească.

„Oacă și Boacă”

Anul 1989 m-a prins la Anima Film. După 1989 s-a dezmembrat și animatorii au plecat cu câțiva parteneri străini. Am ajuns animator la Dacodac. În paralel am început să-mi fac filmul meu pe care l-am trimis prin televiziuni. Celor de la TVR le-a plăcut și s-a conturat ideea altui serial „Doctor Flix”. Copilul minune din film avea nevoie de un partener care să fie personaj de desen animat. Așa a apărut papagalul Flix creat pe calculator în 3D. Cu acest proiect am devenit producător independent și am început să fac filmele mele aplicând la CNC. Mi-am făcut și canalul de youtube unde găsiti filmele mele făcute cu CNC.

Papagalulul Flix

Emilia Chebac: Definiți-vă în trei cuvinte.
Octavian Frecea: Optimist, credul și corect.

Emilia Chebac: Care este calitatea pe care o apreciați cel mai mult la o persoană?
Octavian Frecea: Bunul-simț, eleganța cu care un om întră în relație cu cei din jur.

Emilia Chebac: Ce personalitate admirați?
Octavian Frecea: Walt Disney – el a scris Biblia Desenului Animat

Cu Marian Râlea

Emilia Chebac: Considerați că festivalul IPIFF – prin premiile și recompensele oferite – sprijină producătorii de film independenți?

Octavian Frecea: IPIFF s-a născut dintr-o necesitate și va trebui să continue. Direcția pe care a luat-o anul asta este extraordinară. Și-a deschis aripile. IPIFF este ecranul pe care putem vedea ce fac oamenii nativi, îndrăgostiții de cinematografie. După doi ani de pandemie sala a fost plină. Am văzut fețe luminoase, am revăzut foști colegi. Era bine și frumos. Până și vremea a participat la festival.

Scriu pe emiliachebac.com. Dacă v-a plăcut articolul meu mă puteți găsi pe pagina de Facebook a blogului sau pe contul meu de Instagram.

Cu Horațiu Mălăele

În lipsa unui acord scris, pot fi preluate maxim 500 de caractere din acest text, fără a depăşi jumătate din articol. Este obligatorie citarea sursei emiliachebac.com, cu link către site, în primul paragraf, și cu precizarea „Citiţi integral pe emiliachebac.com”, cu link, la finalul paragrafului.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Accept Politica de Confidențialitate.