Cinci întrebări cu Lidia Andreea Ilie – interviu

Lidia Andreea Ilie

Film: Milkless, regia Lidia Andreea Ilie – nominalizat la categoria Cel mai bun Producător Independent pentru un Film românesc de Școală
*
Emilia Chebac: De ce ai decis să devii regizor/producător?

Lidia Andreea Ilie: Am început demersul artistic prin scris. În primii mei ani am lucrat ca jurnalist. Apoi am simțit că scrisul nu mai este suficient pentru mine. În lumea noastră atât de concentrată pe vizual mi se părea că mesajul meu nu mai ajunge departe. Cum făceam fotografie de mulți ani mi-a fost ușor să fac tranziția de la scris la limbajul cinematografic.

Am început cu film documentar jurnalistic (master la Facultatea de Jurnalism), apoi am făcut un master la UNATC, pe regie documentar, unde m-am îndrăgostit de cinema. Aici am găsit un mediu și profesori care m-au inspirat să-mi pot întinde aripile cât aveam eu nevoie. Probabil că firea mea mai sensibilă și poetică își cerea drepturile.

Filmul documentar mi-a deschis un nou univers. Cred că este cel mai permisiv gen cinematografic pentru că îți permite să experimentezi în multe direcții. Încet-încet, documentarul începe să câștige și interesul publicului din România. Nu mai este privit ca o verișoară de la țară.

A face film documentar nu e deloc ușor. Pentru proiectul la care lucrez acum, m-am mutat în curte cu acea persoană, ca să pot să o filmez cât mai mult. La un moment dat, viața mea se contopește cu viața filmului. Documentarul nu este pentru oricine, îți trebuie o doză de nebunie să te implici la modul ăsta. Și multă răbdare. Una este să filmezi conform unui scenariu prestabilit și alta este să filmezi uneori poate și câțiva ani pentru un proiect.

Emilia Chebac: Definește-te în trei cuvinte.
Lidia Andreea Ilie: Contrast, paradox, sete de cunoaștere

Emilia Chebac: Care este calitatea pe care o apreciezi cel mai mult la o persoană?
Lidia Andreea Ilie: Noblețea spirituală.

Emilia Chebac: Ce personalitate admiri?
Lidia Andreea Ilie: Regizorul Werner Herzog. Îți relatez o întâmplare povestită de el într-un interviu. La un moment dat un producător i-a cerut să taie un moment lung de liniște, dintr-un montaj al unui film care urma să iasă pe piață, iar răspunsul lui a fost: „If I cut off this silence, I have lived in vain” („Dacă tai tăcerea asta, am trăit-o degeaba”)

Emilia Chebac: Consideri că festivalul IPIFF – prin premiile și recompensele oferite – sprijină producătorii de film independenți?
Lidia Andreea Ilie: Da, cred că ajută, (râzând) poate aș fi mai în măsură să văd cum mă ajută după ce câștig premiul. Acum serios, constituie un sprijin.

Scriu pe emiliachebac.com. Dacă v-a plăcut articolul meu mă puteți găsi pe pagina de Facebook a blogului sau pe contul meu de Instagram.

 

În lipsa unui acord scris, pot fi preluate maxim 500 de caractere din acest text, fără a depăşi jumătate din articol. Este obligatorie citarea sursei emiliachebac.com, cu link către site, în primul paragraf, și cu precizarea „Citiţi integral pe emiliachebac.com”, cu link, la finalul paragrafului.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Accept Politica de Confidențialitate.