Cinci întrebări cu Alexandru Mironescu – interviu

Alexandru Mironescu

Film: Planuri de vacanță/SummerPlanning, regia Alexandru Mironescu – nominalizat la categoria Cel mai bun Producător Independent pentru un Film românesc de Școală
*
Emilia Chebac: De ce ai decis să devii regizor/producător?
Alexandru Mironescu: Inițial nu am fost interesat de o carieră de regizor. Prima mea legătură cu cinematografia a fost în calitate de actor figurant la producția „Cold Mountain” care s-a filmat în România. Pe atunci aveam 14-15 ani. În liceu am experimentat: cântam și dansam încercând să identific dacâ sunt bun la ceva. Profa mea de actorie de la vremea respectivă făcea și ea figurație în „Cold Mountain”. Așa am ajuns și eu pe set la filmul lui Minghella. Eram fascinat de Nicole Kidman, Jude Law și toată desfășurarea de forță care se întâmpla în fața unui puști de 15 ani. Atunci am decis că vreau să fiu actor. Mi-am dedicat 2 ani, în perioada liceului, pregătindu-mă să dau la o școală de actorie din Statele Unite, dar m-am răzgândit și am ajuns la Facultatea de Jurnalism în București. Câțiva ani mai târziu, după ce am lucrat în televiziune, la 26 de ani, m-am reîntors la cinematografie cu gândul de a ajunge în scaunul de regizor.

Emilia Chebac: Definește-te în trei cuvinte.
Alexandru Mironescu: Ambițios, încăpățânat și perfecționist.

Emilia Chebac: Care este calitatea pe care o apreciezi cel mai mult la o persoană?
Alexandru Mironescu: Calitatea pe care o apreciez s-a schimbat de-a lungul anilor. Când eram adolescent apreciam la o persoana charisma, pe la 25-30 de ani succesul, astazi apreciez naturalețea.

Emilia Chebac: Ce personalitate admiri?
Alexandru Mironescu: Am avut mai multe modele în diferite etape ale vieții mele. Cel mai mult m-a impresionat discursul lui Matthew McConaughey la Premiile Oscar (2014) cu care am rezonat. Spunea că persoana către care aspiră este el peste 10 ani. Niciodată nu va ajunge să-și prindă idolul din urmă pentru că tot timpul va exista un decalaj de 10 ani. Încercând permanent să vizualizeze unde va fi el peste 10 ani, reușește să aibă tot timpul o miză, nu se lase distras și rămâne fidel principiilor importante pentru el.

Emilia Chebac: Consideri că festivalul IPIFF – prin premiile și recompensele oferite – sprijină producătorii de film independenți?
Alexandru Mironescu: Consider că orice festival care se întâmplă, orice echipă de oameni care fac încă un efort să sprijine cinematografia, mai ales filmul independent, sunt niște eroi.

Premiile contează, dar până la premiu e minunat că există o scenă unde creațiile, oamenilor foarte tineri care sunt la debut, se întâlnesc cu reacția sălii. Momentul când primești premiul, chiar dacă e scurt și trece ca un meteorit pe cer (toată experiența durează câteva minute) este suficient să-ți asigure destul combustibil ca să mergi mai departe.

Scriu pe emiliachebac.com. Dacă v-a plăcut articolul meu mă puteți găsi pe pagina de Facebook a blogului sau pe contul meu de Instagram.

În lipsa unui acord scris, pot fi preluate maxim 500 de caractere din acest text, fără a depăşi jumătate din articol. Este obligatorie citarea sursei emiliachebac.com, cu link către site, în primul paragraf, și cu precizarea „Citiţi integral pe emiliachebac.com”, cu link, la finalul paragrafului.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Accept Politica de Confidențialitate.