Ne-am reîntâlnit în decembrie 2017. Am ajuns acasă hotărâtă să scriu articolul. Valentina Saygo este visul oricărui jurnalist. Povestește cursiv, nu uită să zâmbescă și fascinează prin pasiunea cu care se exprimă. Dacă mai adăugăm la asta și o anumită grație a gesturilor, e normal ca totul să se transforme într-un agrement. În astfel de situații articolul se scrie aproape singur. Cu toate astea, ceva mă făcea să amân. Au venit sărbătorile. Subiectul se încadra perfect pentru ianuarie. Oamenii se întorc cu forţe proaspete la birou și au nevoie de impulsuri. A mai trecut o săptămână. Nu găseam titlul potrivit. Un comentariu pe contul ei de Facebook m-a luminat.
Valentina Saygo este director general şi expert contabil în cadrul societăţii Ask for Accounting. A fost prima firmă din Romania care a implementat Tax Free (evitarea dublei impuneri). Începând acest business şi-a propus:
- să facă lucrurile diferit, să schimbe modul de gândire în acest domeniu și să abordeze din cu totul alt unghi această activitate;
- să folosească legislaţia în favoarea clientului, arătându-i care este cea mai bună variantă pentru el;
- să apere drepturile clienţilor şi să îi protejeze. Cei mai mulți dintre ei nu și le cunosc. Ask for Accounting face posibil asta.
Drumul de la a vrea la a realiza a fost cea mai mare provocare. Nu a renunțat și a continuat să privească doar… înainte.
Am fost colege de facultate. Mă întrebam dacă succesul a schimbat-o? Dacă trebuia să mă conversez cu o „divă” expert contabil? Nu o mai văzusem de la terminarea facultăţii. Revederea mi-a confirmat că și-a păstrat nealterată energia, ușurința de a comunica cu oamenii și curajul de a înfrunta provocările. A adăugat hotărâre, dorința de a performa și intuiția că nu trebuie să aștepți schimbarea de la alții. Dacă vrei ca lucrurile să se miște într-o direcție, schimbarea începe cu tine. A pierdut din temperamentul și fricile tinereții, lăsând locul echilibrului și discernământului în situații limită.
Am pătruns într-un spațiu în tonuri deschise. Mobilierul păstra aceeași cromatică. Asta mi-a trezit o stare de bine pentru că afară se lăsase întunericul. Deși ordonat, nu era genul acela de biroul zen. Dosarele existau nu la modul agresiv, dar suficient să intuieşti că acolo se şi munceşte. Punctul de interes al încăperii era o reproducere după Marele val a lui Hokusai. Apoi privirea a reținut un portret al Valentinei în acuarelă, niște cărți undeva în fundal și un laptop burgundy (culoarea ei preferată).
Mă aşteptam să o găsesc îmbrăcată într-un taior elegant, perle şi o atitudine glacială. Valentina era într-o pereche de blugi, o ie veche şi nişte botine delicioase în picioare (burgundy cum altfel?). O vestă din blană gri şi o pereche de perle duceau ansamblul din zona casual într-un repertoriu mult mai sofisticat. Tuşa finală era dată de un inel opulent. Din ce îmi imaginasem eu, doar perlele erau prezente.
Am întrebat-o dacă s-a gândit vreodată că va avea atâta succes? Şi mai ales dacă şi l-a dorit? Răspunsul ei m-a şocat. Niciodată. Tot timpul am crezut că voi rămâne un bun executant. Apoi viaţa m-a adus într-un punct de unde nu am avut de ales. Atunci am învăţat că orice decizie e mai bună decât o indecizie.
A pornit-o empiric. Nu era familiarizată cu activitatea unui manager. Primul pas au fost cărţile (autori americani). În timp s-a dovenit că nu prea aveau aplicabilitate în România și Europa. Apoi a realizat că are nevoie de un curs de management. A optat pentru un program de trasformare organizaţională GM Masterclass Academy cu Petre Nicolae. Şi a simţit imediat schimbările. Până atunci nu ştia cum să recruteze un om de vânzări, ce să îi ceară?! Singurul domeniu în care era cu adevărat acoperită era cel contabil.
A avut parte de nopți nedormite, zbucium și lupta cu un sistem care bloca orice inițiativă din partea ei. 2014 a fost anul când şi-a permis prima vacanţa adevărată (2 săptămâni) după ani de muncă crâncenă. Dar a fost şi anul când la întoarcere şi-a schimbat întreaga echipă. A păstrat doar asistenta care astăzi este partener. A învăţat pe parcurs. A ajuns să ia decizii rapid şi nu a regretat. De multe ori contextul nu i-a permis să se gândească prea mult. A învăţat să fie radicală. Toate astea au fost ca o reclădire. Îmi subliniază că meritul nu îi aparţine în totalitate. Are şansa de a avea alături, oameni care înțeleg ce înseamnă munca de echipă. Iar acești oamenii la rândul lor se bucură de respectul ei.
Pentru că vorbea atât de frumos de proprii angajaţi, am întrebat-o cum îi alege? În primul rând mă interesează atitudinea unei persoane. Mai exact, cei 7 ani de acasă, nu cunoştinţele. Astea se învaţa. Cu educaţia e mai greu. A ajuns aici pentru că a înţeles la timp să pună preţ pe valoare. Singura care durează în timp.
Valentina este un expert contabil atipic. Pentru cine nu ştie cu se ocupă, o plasează cu siguranţă în alte zone de activitate. Este pasionată de cultura japoneză, cărţi, călatorii, fotografie şi sporturi extreme. Da aţi citit bine!
Cultura japoneză o atrăgea încă din facultate. Adoră stampele japoneze. În mod special Marele Val – Hokusai. A mers pe urma lor şi le-a găsit în marile muzee din Tokyo, Amsterdam și Londra. Nu poţi să iubeşti cultura japoneză şi să nu călătoreşti în Țara Soarelui Răsare. Am întrebat-o dacă există vreo legătură între Saigō Takamori – ultimul samurai şi numele ei. S-a eschivat cu eleganţa. Știu însă că un obiectiv turistic care a vrut neaparat să-l vadă în Japonia a fost statuia lui. Saygo nu este un nume frecvent în România şi cu siguranţa şi-a pus întrebări. Autorul preferat este Yasunari Kawabata.
Cărţile au un rol major în viaţa ei:
- Eat, Pray, Love – a determinat-o să călătorescă și să spună adio unei căsătorii care nu mai funcționa,
- Memoriile unei Gheişe au făcut-o să viseze. Aşa a descoperit o altă Japonie și obiceiurile ei,
- cărțile de management o instruiesc profesional, le răsfoiește și recitește ori de câte ori este nevoie (preferata este Avantajul lui Patrick Lencioni),
- Bărbații sunt de pe Marte, femeile sunt de pe Venus – John Gray, nu îi părăsește noptiera. Este cartea care m-a făcut să văd altfel relațiile de cuplu. Mă gândesc că dacă fiecare ar citi aceasta carte, lumea ar fi mai fericită în cuplu.
Călătoriile. Fiecare destinație de vacanță îi dă energie și posibilitatea de a se bucura de frumusețea locurilor. Destinații care au făcut-o să vibreze:
- Pe primul loc retreatul de yoga din Bali, cu Andreea Pautov de la suntuncopac.ro, pentru că mi-a oferit atât de multă liniște și magie. Aș putea spune că am fost zen timp de o lună întreagă. Parcă pluteam pe nori și nimic nu reușea să mă scoată din starea aceea, nici măcar haosul Bucureștiului.
- A doua a fost Londra. A văzut expoziția lui Hokusai și Marele Val (o inspiră atât de mult încât o reproducere se află în biroul personal). Concertul U2. A experimentat gastronomia în restaurantul lui Raymond Blanc, un chef pe care îl admiră și îl urmărește alături de alți 2 monștri sacri: Rick Stein cu reportajele lui absolut amețitoare și vocea aproape la fel de plăcută ca a bunicului David Attenborough. Al treilea este Gordon Ramsay.
Fotografia. Pasiunea s-a declanşat într-o excursie Foto trip în Cappadocia cu Dan Mirica, unde a plecat înarmată cu… telefonul mobil. Între timp, şi-a cumpărat o cameră serioasă. Este pregătită să exploreze, în luna mai, Zanzibarul şi Tanzania.
Sporturi extreme. Este pasionată de săriturile cu paraşuta şi scufundările sub apă. A dat dovadă de un curaj frate cu nebunia. Curajul este o prezență constantă în viața ei. Mignionă, fragilă nu te aștepți la asta din partea ei. Un paradox, nu are carnet. M-a lăsat să înțeleg că nu este o prioritate, dar sporturile extreme da.
Pe lângă activitatea de zi cu zi în cadrul firmei proprii, Valentina:
- este membru în boardul Fundației Olimpice Romane, alături de Andreea Raducan și Valeria van Groningen. Fundația este înființată de Ion Țiriac. Sprijină copiii cu potențial olimpic, viitori sportivi precum și foștii sportivi care și-au încheiat cariera și au nevoie de ajutor.
- s-a alăturat Consiliului Național al Intreprinderilor Private Mici și Mijlocii CNIPMMR condusă de Florin Jianu. Acest lucru îi permite să participe la dezbateri legislative pe teme fiscale. Datorită consiliului este prezentă în Comisia de dialog social a Ministerului Finanțelor sau în Parlamentul Romaniei.
- și-a descoperit o calitate de care nu știa, aceea de a traduce din română în română legislația fiscală. Rezultatul, primește invitații pentru a participa la emisiuni de televiziune unde dezbate subiecte din sfera contabilității. Și cum nu ratează nici o provocare prin care să-și facă cunoscută activitatea, a reușit să depășească emoțiile vorbitului în direct.
- este trainer pentru antreprenori sau contabili juniori. Referitor la traininguri, aș putea spune că sunt egoistă și că mă încarc de energie după fiecare din ele. Oamenii îmi spun că nu se așteptau ca un domeniu atât de tehnic și plictisitor să fie captivant și interactiv.
- scrie articole despre legislația fiscală în presa economică. Îi place tare mult să fie trainer și să scrie. E adevarat că mi-aș dori să scriu mai des. Cu toate că subiectele sunt tehnice sau aride, mă străduiesc să le fac ușor de lecturat.
Cum a ajuns aici? Poate pentru că are ca motto: Fă rai din ce ai! Și pentru că încearcă în fiecare zi să devină cea mai bună versiune a ei. Pentru că nu se plânge, pentru că nu renunță și pentru că dă dovadă în tot ce face de un curaj frate cu nebunia.
Eu am plecat de la întâlnirea cu Valentina, mai convinsă ca niciodată, că ceea ce te sperie se poate transforma în șansa vieții tale.
Fotografii din arhiva personală a Valentinei Saygo.
5 Replies to “Curaj frate cu nebunia”
Admirabila prezentare! Ne da curaj si noua, celorlalte femei, si aflam ca se poate…
Mulțumesc! Valentina este o persoană specială, doar că mediul în care activează este destul de arid. Eu mi-am propus să elimin acestă barieră despre un expert contanbil.
Mulțumesc! Mă bucur că transmite asta.
Bravo pentru un omm echilibrat si pasionat, ne inspira!
Multumesc!