• Film: Blue Moon/Crai Nou, regia Alina Grigore, producători Gabi Suciu, Robi Urs
Nominalizat la categoria Cel mai bun Producător Independent pentru un Film Românesc de Lungmetraj
• Film: Appalachia, regia Roxana Stroe, producători Gabi Suciu, Olivier Berlemont, Pierre Mourey, Julie Esparbes
Nominalizat la categoria Cel mai bun Producător Independent pentru un Film Românesc de Scurtmetraj
Emilia Chebac: De ce ați decis să deveniți producător?
Gabi Suciu: M-am îndrăgostit de film în școala generală, când a venit HBO în România. Să poți vedea filme fără întrerupere, unul după altul, mi se părea fantastic. Mă fascinau și reportajele „making of” și „behind the scenes”. În Sebeș, orașul meu natal, nu aveam cinematograf și, din păcate, nu este nici până astăzi. Traiectoria mea a fost una clasică, urmând studii de specialitate. Am dat la UNATC, la Facultatea de Film, am intrat la Regie de Film și TV. După primul an de facultate mi-am dat seama că, din toată bucătăria din spatele filmului, mă atrage mai mult partea de producție. Până la finalul anului patru aveam peste 30 de filme la care lucrasem. Am colaborat cu companii de producție din piață, iar apoi am înființat compania de producție cu care activez acum, Atelier de Film. Cred în puterea filmului de schimba percepții și de a documenta realitatea pentru posteritate. Este important să învățăm din ceea ce se întâmplă pentru a putea evolua și a evita stagnarea. Și cel mai ușor învățăm prin pilde și povești, iar filmul este un mediu care are posibilitatea de răspândire a mesajului la scară largă.
Emilia Chebac: Dacă ați fi om de PR cum ați rezuma într-o frază proiectele dumneavoastră?
Gabi Suciu: Crai Nou este o oglindă a societății noastre, în care totul se schimbă și evoluează cu o viteză nebună. Unii pot ține pasul cu continua schimbare, alții se agață de tradiții pentru a nu-și pierde echilibrul. Lupta dintre educați și needucați, informați și dezinformați, este baza pe care stă filmul. Crai Nou este un cumul al anilor de ieșit în stradă, la proteste. Este un strigăt de luptă al unui personaj feminin puternic care nu mai vrea să rămână în poziția de victimă și trebuie să decidă dacă pleacă sau rămâne să lupte cu agresiunea.
Appalachia este o poveste de dragoste, o versiune contemporană inspirată de nemuritoarea tragedie shakespeariană Romeo și Julieta care se desfășoară la marginea frontierei spirituale, portretizând o comunitate de oameni atât de orbi și de fanatici încât nu-și pot recunoaște nici măcar propriile simboluri ale credinței, reîncarnate în cele două personaje principale.
Emilia Chebac: Considerați că festivalul IPIFF, prin premiile și recompensele oferite, sprijină producătorii de film independenți?
Gabi Suciu: Activăm într-un domeniu prolific din punct de vedere al calității artistice și al volumului de conținut creat, dar ne confruntăm cu o piață mică de distribuție și cu posibilități de finanțare limitate. Fiecare premiu, fiecare recompensă, motivează producătorii, regizorii și restul membrilor echipelor creative să meargă mai departe și să lupte pentru crearea unui mediu lucrativ. IPIFF și UPFAR-ARGOA au un bun aport în acest sens și mă bucur să văd că festivalul a rezistat și a crescut de-a lungul anilor.
Scriu pe emiliachebac.com. Dacă v-a plăcut articolul meu mă puteți găsi pe pagina de Facebook a blogului sau pe contul meu de Instagram.