1 mai O zi liberă este prilejul perfect pentru a termina „Românce văzute de străini” – Vasile Panopol. Iarăși o carte din colecția „Istorie cu blazon” care m-a făcut să îmi doresc să aprofundez mai mult acest subiect. De aceea, îmi voi comanda, în curând, „Trecute vieţi de doamne şi domniţe”- Constantin Gane.
2 mai Mi-a venit comanda făcută pe Elefant:
• „O femeie iubită” – Andrei Makine
• „Viața secretă a lui William Shakespeare” – Jude Morgan
• „Istoria vinului” – Madeline Puckette, Justin Hammack
Seara am început „O femeie iubită”. Despre această carte am aflat de la Irina Wagner când mi-a făcut un comentariu pe contul personal de facebook. Sunt fascinată de personalitatea țarinei Ecaterina cea Marea. Am descoperit-o în „Romanovii” lui Montefiore. „O femeie iubită” m-a prins de la prima pagină. Știu că Andrei Makine este considerat un fenomen, dar „Testamentul francez” nu m-a captivat cum a făcut-o „O femeie iubită”. Posibil pentru că eram familiarizată cu viața și politica țarinei Ecaterina cea Mare. În ceea ce privește Rusia contemporană și România zilelor noastre au în comun un domeniu: corupția. La un moment dat aveam senzația că citesc despre un personaj care trăiește în România nu în Rusia.
3 mai Am cumpărat de la Cărturești AFI „Gustul amar al ciocolatei” jurnalul Olimpiei Zamfirescu. Cum am deschis cartea am fost răvășită de sinceritatea autoarei. Spre deosebire de Adriana Georgescu, Olimpia Zamfirescu a fost mai norocoasă în privința condițiilor de detenție. Dar cine sunt eu să compar suferința unor oameni din fața unei tastaturi? Autoarea nu menajează deloc slăbiciunile omenești. Nici ale familiei, nici ale ei, nici ale deținuților politici. Există printre ei și excepții, oameni de înaltă ținută morală. Unul dintre ei este Corneliu Coposu – apare cu numele de Virgil în cap. 22. O carte care mi-a plăcut extrem de mult.
4 mai Am postat pe blog primul articol Viața mea printre cărți – aprilie 2019
5 mai O dată importantă în familia mea și tocmai azi am avut o revelație. Ideea unui nou proiect. Voi începe documentarea cu creionul în mână. M-am apucat de recitit „Povestea vieții mele” vol I Maria, Regina României. Voi relua cărțile din bibliotecă cu și despre Regina Maria. Nu am multe, doar vreo… 20.
6 mai M-am apucat să transcriu interviul cu Cătălina Roșu PR&Marketing Coordinator al Librăriilor Humanitas.
7 mai Citesc „Viața secretă a lui Wiliam Shakespeare”. Am avut așteptări mult mai mari de la Jude Morgan. Deși bine documentată, se pare că eu nu sunt suficient de pasionată de viața lui Shakespeare. Adorm după 3-4 pagini. Totuși nu vreau să renunț la ea. Îmi propun să o citesc, dar deocamndată o mai amân.
9 mai În drum spre o conferință la Fundația Calea Victoriei am cumpărat „Măștile fricii” – Camelia Cavadia. Cartea intră la categoria documentare, deoarece pe 16 mai am programat un interviu cu ea. Cum la eveniment am ajuns mai devreme m-am pus pe citit. „Măștile fricii” m-a prins de la primele pagini, deși este o lume în care mi-a fost destul greu să pătrund. Am avut o copilărie fericită, iar cartea Cameliei m-a făcut să intru în contact cu o realitate pe care preferasem, până atunci, să o ignor.
Conferința „O zi din Bucureștiul interbelic” susținută de dna Georgeta Filitti a fost o încântare. Cu acest prilej, am aflat un lucru pe care nu-l știam. În perioda interbelică conferințele de acest gen erau un fapt obișnuit. Astfel de evenimente strângeau foarte multe persoane, nu un număr restrâns de oameni cum se întâmplă astăzi. Publicul fidel putea solicita un abonament. Autori de cărți recomandați de istoricul Georgeta Filitti:
• Victoria Dragu Dimitriu
• Ioana Pârvulescu
• „Dar dacă vreți să vă binedispuneți și la fiecare pagină să mai stați să zăboviți puțin, vă îndemn să citiți „Podul Mogoșoaiei” – Gheorghe Crutzescu. E o carte absolut adorabilă!”
10 mai De Ziua Regalității ar trebui să pun niște fotografii pe contul de instagram cu „Povestea vieții mele”. Dar cum nu am timp să fac o fotografie așa cum mi-aș fi dorit, mă consolez recitind câteva pagini.
11-12 mai Am reluat „Măștile fricii”. De mult îmi doream să o citesc pe Camelia Cavadia, dar mereu amânam. Îmi spuneam că încă nu sunt pregătită pentru suferința care răzbate din cărțile ei. Am interacționat cu suferința și cruzimea în cărțile despre Holocaust, în cărțile despre pușcăriile comuniste, în memoriile și jurnalele elitelor românești. Dar atunci erau vremuri de restriște. În prezent, ne place să credem că lucrurile au evoluat în bine. Nu se mai pune problema supraviețuirii. Timpurile s-au schimbat, e adevărat, dar nu și natura umană. Nu am să înțeleg niciodată, nici măcar cu ghidaj, ce-i determină pe oameni să fie atât de cruzi.
Cum 2019 este declarat Anul Cărții, am decis să citesc cât mai mulți autori români contemporani. Am terminat cartea Cameliei Cavadia. După ce am fugit atât timp de această autoare am realizat că mi-a plăcut. De acum mă voi raporta, cu siguranță, altfel la copiii abuzați. Și la adulții care au devenit. Din păcate, abuzul emoțional lasă traume care îi vor urmări pe acești oameni întreaga viață. Iar violența naște violență.
13 mai Un interviu cu actrița Claudia Motea. Mi-a dăruit 2 cărți: „Shalom, Israel!” și „Preludii în cetatea soarelui” (poeme). Am o pauză mai mare până la al II-lea interviu. M-am apucat să citesc în parc „Shalom, Israel!” Nu numai că m-a prins de la prima pagină, dar cartea asta mi-a facilitat un interviu cu o persoană specială. Pe măsură ce mă apropiam de locul unde aveam să iau al II-lea interviu, pentru că era totuși prea devreme, am intrat într-o… librarie. Am să pun o condiție persoanelor care urmează să le iau interviu. Oameni buni, nu-mi mai dați întâlnire în apropierea unei librării! Am cumpărat „Creșterea și decăderea marilor puteri” de Tom Rachman. Pentru că m-a atras coperta.
14 mai Am publicat interviul cu Cătălina Roșu. Am lăsat „Viața secretă a lui Wiliam Shakespeare” și am început „Creșterea și decăderea marilor puteri”. La început mi-a plăcut. Ce poate fi mai frumos decât o poveste despre personaje care își duc viața într-o librărie izolată? Și ceva istorie! Apoi brusc destinul eroinei ia o turnură care nu m-a mai prins deloc. E o carte pe care nu o voi termina, dar hei!… are o copertă frumoasă!!!
16 mai Am ajuns pentru un cu interviu cu Sabina Varga la Cărturești Carusel. Alertă maximă! Mi-am propus să rezist tentație și să nu mai cumpăr nimic. Am reușit! Asta pentru că în drum spre interviu am intrat la … Libris și am cumpărat „Regina Maria” – Ion Bulei cu o reducere de 30%. Nu sunt lucruri neștiute de mine, doar că sunt mai comasate și mult mai ușor de urmărit. Am mai văzut și un album „Maria a Romaniei – Portretul unei mari regine”.
17 mai Interviu cu Camelia Cavadia. La plecare mi-a oferit două din cărțile ei, pe care nu le citisem, „Vina” și „Purgatoriul îngerilor”. În drum spre casă am început să citesc „Vina”.
18-20 mai Am terminat „Vina” Cameliei Cavadia. Fiecare pagină m-a ținut captivă. Ar ieși un film/piesă de teatru minunat/ă după această carte. Cred că un film sau o carte îți oferă o viziune de ansamblu mult mai bună asupra suferinței. O persoană se centrează, de cele mai multe ori, pe suferință proprie fără să se întrebe ce are de învățat din experiența trăită. Cei care rămân ancorați în propria suferință au toate șansele să recurgă la ajutoare cu efecte dezastruoase în timp. Poate părea de neînțeles, dar nu vreau să deconspir intriga cărții. Pot spune doar că mi-a plăcut enorm. Mai mult decât „Măștile fricii”.
22 mai M-am apucat să transcriu articolul cu Cristian China – Birta. Inoza mi-a oferit „Cum să eliberezi artistul din tine” Julia Cameron. Este cartea care i-a inspirat acel articol renumit pe blogul ei.
24 mai În drum spre un curs, pe o ploaia torențială, am intrat într-o librărie. Am plecat cu „Mătuși fabuloase” cartea Silviei Colfescu. Din cauza vremii, oamenii au intârziat așa că m-am apucat de citit.
25 mai Atrasă de conceptul turului „Pe urmele boierilor masoni” am vizitat cu cei de la Castle Break reședințele Brătienilor, Goleștilor și Bălceștilor. De la magazinele de suveniruri am cumpărat 2 cărți :
• „Însemnare a călătoriei mele” – Constantin(Dinicu) Golescu
• „Nicolae Bălcescu” (roman istoric radiofonic) – Nicolae Bănică Ologu
Deși iubesc istoria, Bălcescu nu a fost printre favoriții mei. Îmi explic aversiune mea pentru el, prin faptul că pe vremea lui Ceaușescu această personalitate istorică nu a fost ignorată precum Brătienii. Acum după vizita la conacul lui Bălcescu și explicațiile ghidului local văd altfel lucrurile. În prezent, sunt decisă să-i mai acord o șansă.
26 mai Am terminat Mătușile fabuloase cartea Silviei Colfescu. Cărțile editura Vremea sunt pline de povești fermecătoare. Amintiri din vremuri în care bunul simț, arta conversației, dar mai ales educația era un stil de viață.
27mai Am început să mă uit pe „Enciclopedia Vinului O nebunie de vin” – Madeline Puckette, Justin Hammack. Mă documentez pentru un curs despre vin pe care îl voi face în curând. Mai că aș reciti și „Pe aripile vinului”. Cea mai grozavă carte despre oamenii care activează în industria vinurilor (viața unui somelier). Cartea Biancăi Bosker este ca un narcotic. Nu o mai poți lasa din mână. Nici a II-a, nici a III-a oară.
29 mai – 2 iunie Târgul de carte Bookfest 2019 își deschide porțile la Romexpo.
29 mai Am publicat interviul cu Cristian China – Birta. Special l-am programat astăzi în prima zi a târgului. De ce? Pentru că omul asta chiar citește. Și citește enorm. Unde mai pui că are și un proiect grozav cu cărți.
Nu a am reușit să ajung la Bookfest în timpul săptămânii, adică în luna mai. Am fost sâmbătă pe 1 iunie. Așa că nu voi spune prea mult despre cărțile cumpărate în acest articol. Voi detalia în articolul de luna viitoare (până atunci voi citi, cu siguranță, o parte din ele), dar voi pune totuși o fotografie cu cărțile cumpătate.
Statistic mai, în cărți, pentru mine arată așa:
• Cărți cumpărate: 9
• Cărți citite: 7
• Articole despre cărți pe blog: publicate 3, în așteptate pentru luna iunie 2.
• Cartea lunii mai: Gustul amar al ciocolatei – Olimpia Zamfirescu + Vina – Camelia Cavadia
• Autor român contemporan: Camelia Cavadia
Filme despre cărți:
• Pe Netflix am revăzut Nothing Hill – Hugh Grant personajul principal masculin este proprietarul unui magazin de cărți (de călătorie).
• Am revăzut Cercul literar al lui Jane Austin, un film despre un club de carte.
Dacă v-a plăcut articolul meu mă puteți găsi pe pagina de facebook a blogului sau pe contul de instagram.