Raluca recomandă

E o mare bucurie când reușesc să aduc pe blogul meu oameni care iubesc cărțile. Să povestească despre impactul cărților în viața lor.

Emilia Chebac: O poveste legată de cărți?

Raluca Grecu: Povestea mea legată de cărţi se continuă până în prezent datorită locului în care lucrez: Biblioteca Centrală Universitară. Cu toate acestea, omul drag de care îmi voi aminti mereu este prima mea şefa. După ce am terminat facultatea, am lucrat la o bibliotecă cu domeniu tehnic. Nu voi uita niciodată prima zi acolo aşa cum nu o voi uita nici pe ea. Trecând peste emoţiile primului loc de muncă, cu oameni necunoscuţi ce uneori pot părea înfricoşători, această doamnă a avut grijă ca pe noul meu birou să găsesc o vază mică cu flori. Un fel de încurajare că totul va fi bine, chiar dacă începutul pare mai dificil. Am rămas surprinsă de gestul ei, iar după ce mi-am ridicat privirea de pe buchetul de flori, am văzut-o în prag cum îmi zâmbea. O femeie caldă, blândă, care căuta să aducă frumuseţea din sufletul ei în jurul fiecărui om cu care se întâlnea… o adevărată doamnă. Tot ce ştiu acum i se datorează ei. Am dus mai departe ce m-a învăţat într-un loc cu o încărcătură istorică deosebită (BCU), un loc unde îi onorez influenţa asupra mea.

Emilia Chebac: Un lucru inedit aflat dintr-o carte?

Raluca Grecu: Din fiecare carte citită am ocazia să aflu ceva nou legat atât de lumea ficţională, cât şi despre mine, în postura de cititoare şi de om dornic să se dezvolte continuu în acelaşi timp. Trecând de la aventuri, poveşti de dragoste tumultoase, despărţiri, regăsiri, mistere de elucidat, prefer uneori să mă opresc şi asupra unui alt tip de cărţi (ca un hobby) – cele de bucate. Uneori pot găsi chiar în interiorul unei opere literare o reţetă ascunsă de secolele care produc schimbări majore sau pot căuta inspiraţia în cele dedicate artei culinare. Mă simt de parcă aş transpune cuvintele în arome, gusturi şi senzaţii inedite.

Emilia Chebac: Când ai realizat că îți place să citești?

Raluca Grecu: Am început să citesc de la 12-13 ani. În anii ’80 nu aveam prea aveam multe alternative. Cartea care mi-a rămas întipărită în memorie se numeşte „Fiul risipitor”, scrisă de Radu Tudoran ( pseudonimul fratelui poetului Geo Bogza). Mă fascinează și în ziua de azi faptul că personajul principal nu are nume (parcă retrăiesc suspansul cu care aşteptam să mi se dezvăluie adevărata identitate!). Sora mea mai mare nu îmi dădea voie să o citesc, invocând pretextul că sunt prea mică pentru astfel de lecturi. Îmi tot repeta că trebuie să mai cresc ca să o pot înţelege, dar nu am ascultat-o. Am luat-o din biblioteca personală şi am început să o citesc pe ascuns. Peste ani, când am pomenit în treacăt de ea, mi-a spus că am vârsta necesară şi că îmi dă „permisiunea” să o citesc. Am fost foarte fericită să-i spun că deja o făcusem, iar ea a fost foarte dezamăgită şi mândră în acelaşi timp de fapta mea.

Emilia Chebac: Ce gen preferi?

Raluca Grecu: Memorii și beletristică.

Emilia Chebac: De ce îți place să citești?Cum ar fi lumea fără cărți?

Raluca Grecu: Îmi place să-mi imaginez, să derulez un film în mintea mea şi să întru eu însămi în poveste. M-am îndrăgostit de secolul XIX şi de toate romanele (mai mult sau mai puţin realiste) pe care am avut ocazia să le citesc până acum. Din acest motiv – mi-aş fi dorit să trăiesc în acea epocă, iar „realităţile” regăsite în cărţi sunt cu adevărat magice. Îmi permit să trăiesc doar cu ajutorul cuvintelor pentru câteva momente, în imaginaţia mea, ceea ce mi-ar fi plăcut să fiu: o femeie din secolul XIX.

Lumea fără cărţi ar fi ca şi cum bucatele ar fi preparate fără sare (ca în povestea lui Petre Ispirescu).

Emilia Chebac: Recomandă 5 cărți. De ce îți plac?

Raluca Grecu:
• Tracy Chevalier – „Albastru pur” şi Făpturi uluitoare”. „Albastru pur” – Un vis care se repetă mereu. Căutarea identității o va duce pe Ella la descoperirea unei tragedii ascunsă în albastrului visului. „Făpturi uluitoare” – Pasiunea pentru fosile şi lupta pentru recunoașterea meritelor femeilor sunt temele principale ale romanului. Diferența de vârstă dintre cele două personaje feminine principale nu reprezintă un impediment în calea prieteniei adevărate care poate învinge totul.
• Erich-Emmanuel Schmitt – „Femeia în fața oglinzii” – Trei femei, trei destine, trei epoci diferite. Poate fii vorba despre aceeași femeie?
• Oana Pellea – „Jurnal 2003-2009” – O carte despre Omul Oana Pellea, nu actorul pe care îl vedem cu toții pe scenă.
• Simona Antonescu – „Fotograful Curţii Regale” – Este un roman precum un caleidoscop – mâna scriitoarei ansamblează fotografiile alb-negru sub emblema secolului al XIX-lea (un secol de care m-am îndrăgostit şi după care suspin nostalgică, ştiind că nu se va mai întoarce) în modele colorate de cuvinte.
• Ileana Vulpescu – „Preludiu” – Despre perioada comunistă. O mamă rămasă văduvă de tânără. Fata ei, provenind de la ţară, încearcă să învețe să se descurce singură în București. Iubiri, pasiune, întâlniri tulburătoare.

În lipsa unui acord scris, pot fi preluate maxim 500 de caractere din acest text, fără a depăşi jumătate din articol. Este obligatorie citarea sursei emiliachebac.com, cu link către site, în primul paragraf, și cu precizarea „Citiţi integral pe emiliachebac.com”, cu link, la finalul paragrafului.

2 Replies to “Raluca recomandă”

Căt mă bucur cănd citesc despre oameni şi cărți! Cred cu tărie că lectura îi face pe oameni mai frumoşi şi mai deschişi! Sunt sigură că au şansa să trăiască mai mult, farmecul cuvăntului scris te scuteşte de un „pact cu Diavolul”! Recoman tuturor o terapie cu cărți, dă rezultate garantate!

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Accept Politica de Confidențialitate.