Pe Octav Drăgan îl urmăream de ceva timp pe contul lui de facebook. Este cunoscut pentru imaginile cu fulgere și instantaneul făcut în Gara de Nord, copilul care își sărută tatăl. Fotografiile cu care am rezonat și care m-au ghidat spre acest interviu au fost cele de la funerariile Regelui Mihai. Deși imortalizate de mulți fotografi, imaginiile captate de el au fost printre cele mai reușite. Atunci când am scris articolul pe blog despre Regele Mihai, fotografiile lui au fost prima opțiune. Dar nu le-am folosit…
Emilia Chebac: Când ai realizat că nu poți trăi fără fotografie?
Octav Drăgan: În 2015 am decis că vreau să mă dedic 100% fotografiei. De atunci, nu mai am alt job, trăiesc doar din fotografii.
Emilia Chebac: Cum influențează personalitatea fotografului imaginea rezultată?
Octav Drăgan: Personalitatea ține de suflet. Nu poți face fotografie fără suflet. Cum să apari cu ceva, când tu nu ai nimic de spus ca individ? Imaginea poate fi foarte bine realizată tehnic, dar e moartă, fără mesaj. Mi-a spus cineva „tu și când fotografiezi străzi goale, ele vorbesc” . La mine se nasc povești chiar și în locuri unde nu apar oameni. Simt povestea unui loc.
Emilia Chebac: Ce preferi să fotografiezi?
Octav Drăgan: Instantanee. Fotografie de stradă și peisaj urban. Îmi doresc tare mult să fac o fotografie cu o mare de blocuri și o singură fereastră luminată. N-am găsit așa ceva până acum.
Emilia Chebac: O locație preferată?
Octav Drăgan: Peisajul rural îmi place foarte mult. Satele rupte de realitate.
Emilia Chebac: Un motto după care te ghidezi?
Octav Drăgan: Nu am.
Emilia Chebac: Ce te-a făcut să accepți acest interviu?
Octav Drăgan: Ai scris despre mine, fără să mă cunoști, într-un articol pe blogul tău. Ar fi fost drăguț dacă aș fi știut atunci.
Emilia Chebac: Fotografi pe care îi admiri?
Octav Drăgan:
• Lucian Baraitaru are pagina de facebook – Dincolo de Fațade. Ne-am cunoscut pe stradă în „exercițiul funcțiunii”.
• Cornel Pufan
Emilia Chebac: Studio sau aer liber?
Octav Drăgan: Nu am încercat în studio, dar nu aș spune nu dacă apare un proiect interesant.
Emilia Chebac: Fotografiezi la nunți?
Octav Drăgan: Da.
Emilia Chebac: Există locații în Romania (hoteluri) unde am văzut fotografii total neinspirate. Ce părere ai de asta?
Octav Drăgan: Și mie mi-ar plăcea să nu mai regăsesc peste tot aceleași imagini cu Bucureștiul interbelic. Sunt locuri frumoase peste tot în țara asta. Ce rost are să vezi în Craiova fotografii din București? Trebuie să promovăm zona în care ne aflăm. Vine cineva din Madrid, se cazează la un hotel din Alba Iulia, și pereții sunt plini cu imagini din Paris. Oameni care fac asta produc un deserviciu țării, zonei dar și afacerii lor.
Emilia Chebac: Mai ai timp de un alt hobby?
Octav Drăgan: Nu.
Emilia Chebac: De ce fotografiile cu fugere au avut atât de mult succes?
Octav Drăgan: Pentru că este ceva inedit. E un recital al naturii. Îmi place să fotografiez cerul, fenomenele naturii și apusurile. Am un singur răsărit. Nu sunt o persoană matinală și orientarea geografică a locației unde stau îmi permite să fotografiez doar apusuri.
Emilia Chebac: Ce recomanzi unei persoane care vrea să se apuce de fotografie?
Octav Drăgan:
• Să înceapă cu un aparat modest și încă 2 obiective. Nu cu telefonul. Este mai ușor, dar nu încurajez asta. Nu știu cum poți surprinde emoția cu telefonul, în afară de peisaj. E complicat să faci instantanee cu telefonul.
• Să învețe funcțiile. Pentru asta să trebuie să fotografieze zilnic, măcar 1 oră/zi, tot ce vede. Apoi dacă simte că fotografia este povestea lui, poate trece la un aparat mai performant. Trebuie să persevereze. Ce poate face un aparat ieftin poate face și un aparat scump. Degeaba ai un aparat bun, dacă nu știi să lucrezi cu el. Va fi un aparat bun care va face fotografii proaste.
• Când a ajuns să stăpânească tehnic aparatul să fie original, să nu copieze pe alții. Instantaneele sunt mai greu de copiat, locațiile pot fi reproduse cu ușurință. De multe ori mi s-a întamplat, să mi se arate o fotografie de cineva și să mi se spună ca este a mea. Era doar copiata. De aceea nu mă uit la alți fotografi, tocmai pentru nu a ajunge să cad în păcatul asta. Pentru că este un păcat.
Emilia Chebac: Dacă îmi place o fotografie de a ta și îmi inspiră o poveste îți dai acordul să scriu un articol?
Octav Drăgan: Da.
Emilia Chebac: Ce actor din România ți-ar plăcea să fotografiezi?
Octav Drăgan: Victor Rebengiuc
Emilia Chebac: Internațional?
Octav Drăgan: Anthony Hopkins
Emilia Chebac: Fotografia care a stârnit cele mai multe emoții?
Octav Drăgan: Tatăl și fiul din Gara de Nord
Social media înseamnă mult mai mult decât ce se vede. De când scriu pe blog, am înțeles că în spatele fiecărui om este o poveste. Îmi place să cred că nu întâlnesc persoana care primește mii de like-uri. Prefer să cunosc omul care stârnește emoții, care îmi deconspiră, departe de lumina expunerii, procesul prin care ia nașterea totul. Fotografiile lui Octav au un parcurs curios. Categorii diverse de oameni au intuit mesajul și valoarea fotografiilor lui. Au reușit să intre în poveste. Cunoscători sau nu, toți au ceva în comun cu el: o legătură emoțională. Fotografia „Tatal și fiul” este dovada.
Pentru mine va rămâne întotdeauna fotograful care, la funerariile Regelui Mihai, a surprins momentul când îngerii au coborât printre oameni. Fotografiile lui au reușit să redea această conexiune. Cei care au participat atunci, în 16.12. 2017, știu că așa a fost. Chiar dacă amintirile se vor estompa în timp, fotografiile lui Octav vor dăinui. Privindu-le ne vom aminti acele clipe solemne în care oameni cu lacrimi în ochi își luau rămas-bun aici pe Pământ de la Regele lor. Asta în timp ce îngerii deschideau larg ușile pentru sosirea M.S. Regele Mihai I într-o lume mai bună!
Îl puteți urmări aici și aici.
Fotografiile folosite pentru acest articol îi aparțin lui Octav Drăgan.
One Reply to “Octav Drăgan: România necosmetizată”
Ma bucur ca ne-ai facut cunostinta cu acest domn, un foarte special si talentat fotograf!