Despre drepturile de autor cu Av. Mihaela Tudorache – interviu

Credit foto: Jimmy Catson – IPIFF16: Masterclass Mihaela Tudorache

Emilia Chebac: Ce face un avocat specializat în domeniul drepturilor de autor? De când activați în acest domeniu?

Mihaela Tudorache: Sunt avocat de peste 20 de ani în domeniul drepturilor de autor și am o experiență vastă în producția cinematografică. Acord consultanță juridică și asistență clienților încă din prima fază a începerii producției unui film (auditarea scenariului). Verific scenariul să vedem ce se poate filma și ce nu, precum și în ce condiții s-ar putea filma, că poate anumite secvențe ar putea fi filmate, dar la prețuri pe care producătorul nu și le poate permite, o atenție deosebită acord respectului la viață privată (domeniu foarte important). După auditarea scenariului filmul intră în producție. În producție asigur asistența pentru redactarea contractelor și licențelor de utilizare. După încetarea producției, vizionez întregistrarea audiovizuală în format brut și verific dacă toate sfaturile din faza de auditare scenariu au fost respectate. În cazul în care există conținut pentru care nu avem drepturi acel conținut va fi înlăturat, astfel încât la final înregistrarea audiovizuală să fie bună de explotare fără litigii.

Emilia Chebac: Ce înseamnă încălcarea vieții private?

Mihaela Tudorache: Mă refer la acele cadre, în care putem identifica chipul unei persoane fără să avem acordul persoanei respective de a fi filmată.

Emilia Chebac: Regula e valabilă și pe Facebook și Instagram? Un exemplu – o persoană postează o fotografie de la o cafenea. Nu toate persoanele din fotografie doresc să fie asociate cu fotograful, respectiv conținutul contului lui.

Mihaela Tudorache: Da și în acest caz înseamnă încălcarea vieții private. Chiar dacă persoana respectivă se afla într-un cadru public, fotografia/filmarea nu poate fi folosită de fotograf fără acordul persoanei identificabile.

Emilia Chebac: O greșeală pe care o fac frecvent cei care produc conținut online?

Mihaela Tudorache: Utilizarea unui conținut fără acordul persoanei reprezentate în acel conținut. Cele mai frecvente încălcări sunt fie postarea de fotografii fără acordul persoanei reprezentate în fotografie, fie reproducerea unui conținut purtător de drepturi de autor pentru care nu există licență. Cum ar fi o piesă muzicală pentru care nu există acord de exploatare din partea titularilor de drepturi.

În rândul tinerilor un fenomen des întâlnit este filmarea de conținut – cu camera ascunsă – fără acordul colegilor.

Emilia Chebac: Cum se pot proteja persoanele prejudiciate?

Mihaela Tudorache: Aș recomanda înainte de a ajunge în fața instanțelor de judecată (unde procedura este greoaie și până obținem o sentință de înlăturare a conținutului dureaza între 6 luni și un an) să urmărim politica de rezolvare a conflictelor, suspendare/înlăturare a furnizorului de conținut ilegal, a platformei. Dacă postarea este pe Facebook/Youtube scriem la Facebook/Youtube, aratăm că ni s-au încălcat drepturile, ne identificăm și solicităm înlăturarea conținutului până să ajungem în instanță.

Emilia Chebac: Când o fotografie – pentru care nu s-a cerut acordul persoanei identificabile – nu deranjează?

Mihaela Tudorache: Nu există nici o problemă dacă nu ai succes.

Emilia Chebac: Un caz care v-a impresionat?

Mihaela Tudorache: Unul pe care nu am putut să-l rezolv. Este cazul unei tinere ajunse la 30 de ani cu familie onorabilă, soț și copii, care la vârsta de 18 ani a făcut filme cu conținut pentru adulți în Ungaria. A semnat contract de cesiune a drepturilor pe interpretare. Ulterior în mediul online au apărut întregistrări din aceea perioadă. Mai mult, tânara a fost creditată cu numele real de către producătorul filmului cu conținut pentru adulți. I-a dat viața peste cap. Nu a mai putut fi înlăturat din mediul online pentru că exista cesiune de drepturi. Este un caz negativ, dar acesta este cazul care m-a impresionat pe mine.

De aceea, recomand celor care sunt la o vârstă fragedă să se gândească de două ori atunci când semnează un contract de cesiune a drepturilor, mai ales pentru conținut cu care mai târziu nu se vor identifica.

Scriu pe emiliachebac.com. Dacă v-a plăcut articolul meu mă puteți găsi pe pagina de Facebook a blogului sau pe contul meu de Instagram.

În lipsa unui acord scris, pot fi preluate maxim 500 de caractere din acest text, fără a depăşi jumătate din articol. Este obligatorie citarea sursei emiliachebac.com, cu link către site, în primul paragraf, și cu precizarea „Citiţi integral pe emiliachebac.com”, cu link, la finalul paragrafului.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Accept Politica de Confidențialitate.