Cătălin Varga un producător atipic – interviu

Film: Hentai Sushi, regia Andrei Hazi Barbu, producător Cătălin Varga

Nominalizat la categoria Cel mai bun Producător Independent pentru un Film Românesc de Scurtmetraj

Emilia Chebac: Cum ai decis să devii producător?

Cătălin Varga: Cred că cinematografia m-a ales pe mine, nu eu pe ea. A fost o întâmplare. La început nu am știut despre ce este vorba. Prima mea treaptă, în cinematografie, a fost cea de șofer. Apoi, în 18 ani, am crescut gradual. În departamenul de producție am ocupat toate pozițiile. Într-o bună zi, m-am gândit că, dacă tot exist în lumea filmului de atâta vreme și mă pasionează și mă motivează tot ce înseamnă cinematografie, e firesc ca frumusețile și provocarile ei să mă obsedeze.

Îmi place să lucrez cu oamenii. Cel mai important lucru este ca echipa pe care o formezi să fie motivată să devină omogenă, armonioasă și să simtă libertatea de creație. Cred că asta e rețeta perfectă pentru o producție de succes. Producatorul, nu este neaparat un nume bine definit, este mai mult o stare. Când ești producător toată echipa se oglindește în tine și tu în ea. Producătorii fără echipă nu știu cât de mult ar conta, iar oamenilor din echipă le-ar fi greu să se coordoneze fară noi.

Andrada Fuscaș

Emilia Chebac: Dacă ai fi om de PR cum ai rezuma într-o frază proiectul tău?

Cătălin Varga: Hentai Sushi este un film cameleonic. Provoacă imaginația spectatorului și îi conferă libertatea de a-și alege singur finalul filmului.

Emilia Chebac: Întâmplări atipice de la filmări?

Cătălin Varga: Avut avut un catering bun, dar, la un moment dat, a apărut o problemă. Băiatul care se ocupa de sandvișuri a pus sandwich maker-ul, în camera unde ne pregatea masa, exact sub un senzor. Fumul degajat a declanșat alarma de incendiu. (Râde) Îți dai seama cum a fost?

Andrada Fuscaș și Costin Sforaru

Și atmosfera generală, în cele 3 zile de filmare, nu știu dacă ai mai întâlnit vreodată situația asta, a fost atipică. Dimineața, când terminam de filmat, mă rugam de ei să plecam acasă. A fost minunat. Deși munceam, părea, mai degrabă, că am venit să petrecem o filmare.

Costin Sforaru

Emilia Chebac: Ce crezi ca este important într-o echipă?

Cătălin Varga: Cea mai mare dovadă de educație, este empatia. Când funcționează toată lumea este în siguranță. Nu-mi plac echipele unde un departament face munca altui departament.

Emilia Chebac: Consideri că festivalul IPIFF, prin premiile și recompensele oferite, sprijină producătorii de film independenți?

Cătălin Varga: Premiile oferite sprijină producătorii independenți, dar dincolo de toate premiile și tot ce înseamnă valoare materială, prezența noastră, în cadrul unui festival important, conferă valoare proiectului și valoarea ta prin el. Îți oferă susținere și motivare pentru proiecte viitoare.

Emilia Chebac: Vrei să-i mulțumești cuiva în mod special?

Cătălin Varga: Vreau să dedic nominalizarea întregii echipe, dar în special lui Alex Bratosin. Este unul dintre băieții care m-au ajutat la producție. Avea aproape 22 de ani, când a plecat dintre noi și era un om foarte talentat. Probabil că de undeva, acolo de sus, se bucură pentru noi.

Alex Bratosin probabil că de undeva, acolo de sus, se bucură pentru noi.

Scriu pe emiliachebac.com. Dacă v-a plăcut articolul meu mă puteți găsi pe pagina de Facebook a blogului sau pe contul meu de Instagram.

 

În lipsa unui acord scris, pot fi preluate maxim 500 de caractere din acest text, fără a depăşi jumătate din articol. Este obligatorie citarea sursei emiliachebac.com, cu link către site, în primul paragraf, și cu precizarea „Citiţi integral pe emiliachebac.com”, cu link, la finalul paragrafului.

2 Replies to “Cătălin Varga un producător atipic – interviu”

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Accept Politica de Confidențialitate.